Luk

Luk
Luk

Luk

B 16 Folketingsbeslutning om folketingets samtykke i henhold til grundlovens § 57.

Af: ()
Samling: 1954-55
Status: 1. behandling/vedtaget
Den 19. april 1955 anmeldtes i folketinget, at formanden fra justitsministeren havde modtaget en skrivelse, dateret 18. april 1955, i hvilken der fremsattes anmodning om, at folketinget gav sit samtykke til, at tiltale rejstes mod folketingsmand Stæhr Johansen i overensstemmelse med en i skrivelsen nærmere præciseret sigtelse. (F. sp. 3794). — Folketingsmanden havde på et tidligere tidspunkt anmodet om og opnået samtykke til, at der meddeltes ham orlov fra folketinget, og at hans stedfortræder blev indkaldt.

Justitsministerens skrivelse havde følgende indhold:

"Af en af rigsadvokaten til justitsministeriet fremsendt sag fremgår det, at folketingsmand Arne Peter Stæhr Johansen er sigtet for bedrageri og forsøg på bedrageri efter straffelovens § 279, jfr. § 21, og for dokumentfalsk efter straffelovens § 171, jfr. § 172.

Folketingsmanden er sigtet for som direktør for A/S Danish Milk & Cocoa Products Ltd. sammen med den øvrige direktion og selskabets bestyrelse i august måned 1954 at have givet statens eksportkreditudvalg og handelsministeriet urigtige oplysninger om selskabets afsætningsmuligheder og økonomiske stilling i forbindelse med en ansøgning om opnåelse af eksportkreditter på ialt 600 000 kr. og for i samme anledning at have fremkaldt og udnyttet en vildfarelse hos udvalget og handelsministeriet om selskabets økonomiske stilling i 1954 og om selskabets fremtidige afsætnings- og fortjenstmuligheder samt for på et tidspunkt, hvor de måtte vide, at selskabet var insolvent, at have trukket på de opnåede kreditter. Endvidere er folketingsmand Stæhr Johansen sigtet for dokumentfalsk ved sammen med en af selskabets andre direktører i en med den ovennævnte ansøgning indsendt, af de pågældende bekræftet afskrift af en skrivelse af 11. august 1954 fra selskabets datterselskab i London at have udeladt et afsnit, der bl. a. indeholdt oplysninger om, at markedet i England var fuldstændig overfyldt som følge af en nedgang i chokoladesalget, og at det ikke var muligt at finde øjeblikkelig afsætning for lagerbeholdningerne.

Efter rigsadvokatens indstilling skal justitsministeriet under henvisning til grundlovens § 57, 1. punktum, anmode om folketingets samtykke til tiltale mod folketingsmand Stæhr Johansen i overensstemmelse med nævnte sigtelse."

I overensstemmelse med folketingets forretningsordens § 17, stk. 3, blev skrivelsen overgivet til udvalget for forretningsordenen, der 20/4 afgav betænkning om sagen og indstillede, at folketinget gav sit samtykke til, at tiltale rejstes mod folketingsmand Stæhr Johansen i overensstemmelse med den i justitsministerens skrivelse nævnte sigtelse (B. sp. 609).

I betænkningen oplyses, at Stæhr Johansen havde meddelt, at han selv ønskede, at justitsministerens anmodning blev imødekommet.

Folketinget tiltrådte enstemmigt udvalgets indstilling (F. sp. 4008).