Luk

Luk
Luk

Luk

Digitalisering af Folketingstidende

I 2019 blev der digital adgang til Danmarks største bogværk på folketingstidende.dk. Læs her om forvandlingen fra papir til skærm og de gevinster, der blev opnået.

Større

Der har altid været åbenhed om de parlamentariske processer i Rigsdagen og Folketinget. Det vil sige, at alle referater fra møder i Landstingssalen og Folketingssalen og lovforslag og andre parlamentariske dokumenter er blevet trykt i henholdsvis Rigsdagstidende og Folketingstidende. Indtil nu har det været en tung arbejdsproces at finde disse dokumenter i de mange bind, som kun fandtes på biblioteker. Takket været digitaliseringen af samtlige bind findes Folketingstidende og Rigsdagstidende på folketingstidende.dk, og her er der altid åbent for alle.

2 millioner sider

Digitaliseringen omfatter de parlamentariske dokumenter, der i perioden 1850-2009 udkom i følgende trykte publikationer:

Publikation Periode Omfang Antal årgange
Rigsdagstidende Fra 1850 til 1952-53 Ca. 840.000 sider (772 bind) 103
Folketingstidende Fra 1953-54 til 2008-09 919.374 sider (1.100 bind) 57
Rigsdagsårbogen Fra 1890-91 til 1952-53 31.917 sider  63
Folketingsårbogen Fra 1953-54 til 1985-86 29.342 sider 33
Årbog & Registre Fra 1986-87 til 2008-09 21.186 sider 23

Digital adgang, moderne arbejdsredskab og bevaring af kulturarv

Folketingstidende og Rigsdagstidende er digitalt tilgængelige. Det vil sige, at man nemt kan finde f.eks. et aktuelt referat af forhandlingerne i Folketingssalen eller gå på opdagelse i de historiske dokumenter siden 1850.

Mange offentlige institutioner, private virksomheder, domstole, ministerier, advokatvirksomheder m.v. bruger Folketingstidende. De har med digitaliseringen fået et moderne og fleksibelt arbejdsredskab til at fremskaffe relevante dokumenter og følge med i Folketingets arbejde.

Med de digitale udgaver af Folketingstidende og Rigsdagstidende er den historiske lovgivningsproces bevaret for eftertiden. Dette kommer især historikere, forskere og studerende til gode.

Smarte søgemuligheder

Digitaliseringen giver adgang til at søge på tværs af årgange, publikationer og dokumenttyper.

Læs om at finde dokumenter

Samme indgang

Digitaliseringen giver én indgang til de ældre trykte dokumenter og til de dokumenter, der er født digitale.

Folketingstidendes historie

To slags visninger

Digitaliseringen åbner for visning af både enkeltdokumenter i pdf og hele bind i e-Folketingstidende.
Find enkeltdokumenter på folketingstidende.dk Find hele bind i e-Folketingstidende

Sådan gjorde vi – digitaliseringen trin for trin

I Folketinget blev et komplet sæt af Rigsdagstidende og Folketingstidende minutiøst gennemgået og herefter skåret op, og de mange løse ark blev pakket i arkivkasser og sendt til det daværende Data Scanning, som varetog opgaven med at indscanne de mange sider. 

Sådan foregik scanningsprocessen

For at få den bedst mulige gengivelse af de enkelte sider blev de opskårne bind scannet på Banctec XDS-scannere, som havde den bedste fullframeoptik.

Efter scanningen blev filerne kopieret og sendt til en underleverandør i Frankrig, som ocr-behandlede filerne, så teksterne blev rediger- og søgbare, og genererede ALTO xml-filer. ALTO xml-filerne blev konverteret til pdf/a, som er en arkiveringsversion af det normale pdf-format. Pdf/a-filerne blev sendt til scanningsfirmaet, som navngav dem og placerede dem i den korrekte mappestruktur. Til sidst blev der genereret METS-filer, som beskriver sammenhængen mellem bindene. Alle filer blev derefter leveret til Folketinget på usb-harddiske.

Folketinget har selv stået for udtræk af metadata fra xml-filerne, hvilket har gjort det muligt at videreføre den samme dokumentstruktur gennem alle årgangene, og oprettelse af en database, som indeholder de historiske dokumenter og løbende fodres med nye dokumenter. Så nu er der på folketingstidende.dk skabt én indgang til både fortidens og nutidens parlamentariske dokumenter.