Luk

Luk
Luk

Luk

B 5 Folketingsbeslutning vedrørende en af den internationale arbejdskonference i Genève i året 1926 vedtagen konvention om indførelse af forenklinger i tilsynet med udvandrere om bord i skibe.

Af: Økonomi- og arbejdsminister J. O. Krag (S)
Samling: 1954-55
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved beslutningen udtaler folketinget sin tilslutning til, at den af den internationale arbejdskonference i Genève i året 1926 vedtagne konvention om indførelse af forenklinger i tilsynet med udvandrere ombord i skibe ratificeres.

På den 8. internationale arbejdskonference i Genève 1926 vedtoges konvention nr. 21 om indførelse af forenklinger i tilsynet med udvandrere ombord i skibe.

Konventionen fastsætter nærmere retningslinier for, hvilke opgaver der påhviler en af regeringen udpeget tilsynsførende, der ledsager udvandrere ombord i skibe.

Den tilsynsførendes opgave er særlig at sikre udvandrernes beskyttelse under opholdet ombord. Efter rejsens afslutning skal den tilsynsførende afgive rapport til regeringen.

En ratifikation af konventionen pålægger ikke staten nogen pligt til at lade udvandrere ombord i skibe ledsage af en af regeringen udpeget tilsynsførende, men alene en pligt til at lade tilsynet foregå i overensstemmelse med konventionens regler, når et sådant tilsyn forefindes.

En ratifikation af konventionen vil ifølge de bemærkninger, der ledsagede forslaget til beslutning, for tiden næppe have større betydning for Danmarks vedkommende, men da der fra norsk og svensk side er rejst spørgsmål om Danmarks ratifikation af konventionen, og da man fra disse landes side har lagt vægt på en fælles optræden fra de nordiske lande, hvilket bl. a. har givet sig udtryk i, at Sverige har ratificeret under forbehold af, at Danmark og Norge også ratificerede, har man fundet det ønskeligt, at folketinget udtaler sin tilslutning til konventionens ratifikation. En sådan ratifikation vil ikke nødvendiggøre lovændringer.

Konventionen er hidtil ratificeret af 25 af Den internationale Arbejdsorganisations medlemsstater.

Forslaget til beslutning gennemførtes i folketinget uden udvalgsbehandling og vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Henry Gideon (V), K. Bøgholm (KF) og Kirsten Gloerfelt-Tarp (RV)