Luk

Luk
Luk

Luk

L 32 Lov om ændring i lov om grundforbedring.

Af: Landbrugsminister Jens Smørum (S)
Samling: 1954-55
Status: Stadfæstet
Lov nr. 164 af 24-05-1955
Loven tilsigter ligesom flere andre samtidig gennemførte love (se nedenfor under nr. 81) at fremme iværksættelsen af grundforbedringsarbejder, ved hvilke der vil blive beskæftiget arbejdere fra de ledighedsmæssigt hårdest ramte egne af landet.

Ifølge § 11, stk. 1-3, i lov nr. 240 af 25. april 1949 om grundforbedring, jfr. lov nr. 130 af 28. marts 1951 om tillæg til nævnte lov, kan landbrugsministeren yde tilskud til grund- forbedringsarbejder m. v., såfremt der til det pågældende arbejdes udførelse antages arbejdere, der på tidspunktet for antagelsen enten er arbejdsløse og anmeldt som ledige eller er beskæftiget ved andre grundforbedringsarbejder. Tilskuddet andrager normalt 33 1/3 pct. af den samlede udgift til aflønning af antagne arbejdere og til indkøb af drænrør m. v.

Ifølge lovens § 11, stk. 13, kan landbrugsministeren dog efter vedkommende grundforbedringsudvalgs enstemmige indstilling i tilfælde, hvor udgifter til arbejdsløn og rør er ekstraordinært store, hvor arbejdets udførelse må anses for særlig betydningsfuldt og der derhos efter indhentede oplysninger fra vedkommende amtsarbejdsanvisningskontor er særlig stor arbejdsløshed på egnen, som ikke kan afhjælpes ved andre foranstaltninger, forhøje de nævnte tilskud fra 33 1/3 pet. til 50 pct.

Nærværende lov går ud på ved en tilføjelse til lovens § 11 at give landbrugsministeren bemyndigelse til med grundforbedringsudvalgets tilslutning og efter udtalelse i hvert enkelt tilfælde fra vedkommende amtsarbejdsanvisningskontor at yde et tilskud på 50 pct. af udgifterne til aflønning af antagne arbejdere samt til indkøb af drænrør m. v. i tilfælde, hvor der ved grundforbedringsarbejder vil blive beskæftiget arbejdere fra områder med varig, høj ledighed.

Den nærmere afgrænsning af de områder, for hvilke de særlige bestemmelser skal have virkning, foretages af landbrugsministeren efter indhentet erklæring fra økonomi- og arbejdsministeren.

Efter det oprindelige lovforslag skulle den nye bemyndigelse, der gives landbrugsministeren, i hvert enkelt tilfælde alene kunne anvendes efter indstilling fra vedkommende amtsarbejdsanvisningskontor. Dette ændredes i folketinget til, at der kun behøver at foreligge en udtalelse om sagen fra amtsarbejdsanvisningskontoret.

Lovforslaget gennemførtes med tilslutning fra samtlige partier med undtagelse af retsforbundet, som ud fra sine almindelige synspunkter vedrørende statsfinansiering gik imod det. 1 grønlandsk medlem undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Fr. Heick (V), Jacob Pedersen (KF), Aage Fogh (RV) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)