Luk

Luk
Luk

Luk

L 130 Forslag til lov om et særligt brændselstillæg til alders- og invaliderentemodtagere m. fl.

Af: Ragnhild Andersen (DKP), Alfred Jensen (DKP) og Aksel Larsen (DKP)
Samling: 1955-56
Status: Bortfaldet
Lovforslaget havde følgende indhold:

§ 1. Til personer, der oppebærer alders- eller invaliderente, ydes der sammen med renten for marts 1956 et særligt brændselstillæg på 7 hl koks til enlige og ægtepar eller et kvantum andet brændsel af tilsvarende brændselsværdi.

De i stk. 1 indeholdte regler finder tilsvarende anvendelse med hensyn til personer, der oppebærer underholdshjælp som kronisk syge i henhold til forsorgslovens §§ 247-248, samt med hensyn til enlige mødre, der opfylder eller — såfremt de ikke havde fået bidraget udbetalt af den bidragsskyldige — ville have opfyldt betingelserne for at få udbetalt børnebidrag af det offentlige i henhold til forsorgslovens kapitel XV eller XVI.

§ 2. Rentemodtagere og modtagere af hjælp til kronisk syge, der har bolig i en godkendt aldersrentemodtagerbolig, jfr. lov nr. 107 af 14. april 1955 om byggeri med offentlig støtte §§ 60 og 64, eller for hvem lejen er nedsat i henhold til samme lovs §§ 59 og 62, og aldersrentemodtagere m. fl. på alderdomshjem, jfr. folkeforsikringslovens § 54, er ikke berettiget til ovennævnte ydelse. Det samme gælder for personer, der har ophold på en plejestiftelse for kronisk syge, jfr. forsorgslovens § 39, samt for personer, der for det offentliges regning er indlagt på en af de i forsorgslovens § 66 omhandlede anstalter, eller som iøvrigt for en længere tid er anbragt under sådanne forhold, at opholdet ikke medfører udgifter for dem selv.

§ 3. Udgiften i henhold til nærværende lov refunderes kommunerne fuldtud af statskassen.

De nærmere regler om indsendelse og revision af regnskaberne samt om anvisning af de kommunerne tilkommende refusionsbeløb fastsættes af socialministeren.

§ 4. Denne lov træder straks i kraft.

Ved fremsættelsen af lovforslaget opfordrede Ragnhild Andersen (DK) som ordfører for forslagsstillerne tingets medlemmer til at medvirke til at yde det foreslåede brændselstillæg. „Det er et beskedent forslag, endog et meget beskedent forslag, for rentemodtagerne burde have fået den folkepension, som de har ventet så længe på, og som alle partier har udtalt sig til fordel for, men som altså stadig ligger begravet i et udvalg. Forslaget om de 7 hl koks er begrænset til alene at omfatte de rentemodtagere, der selv skal købe deres brændsel. Øvrige rentemodtagere i opvarmede boliger, enten det er aldersrenteboliger eller andre til en billig leje, er ikke medtaget i forslaget. Forslaget må derfor ses som en meget påkrævet nødhjælp for vore ældre, for at ikke kulde og nød helt skal ødelægge deres tilværelse."

Lovforslaget behandledes i folketinget sammen med et af socialministeren fremsat forslag til lov om særlige ydelser til alders- og invaliderentemodtagere m. fl.

Efter at et fra kommunistisk side stillet ændringsforslag til socialministerens lovforslag, ifølge hvilket ændringsforslag rentemodtagere m. fl. skulle have en brændselshjælp på 7 hl koks eller et kvantum andet brændsel af tilsvarende brændselsværdi, var stemt ned, toges nærværende lovforslag tilbage. Det var dermed bortfaldet, mens socialministerens lovforslag gennemførtes med enstemmig tilslutning.
Partiernes ordførere
Kaj Bundvad (S), Søren Andersen (V), Gertie Wandel (KF), Svend Jørgensen (RV), Ragnhild Andersen (DKP) og Søren Olesen (DR)