Luk

Luk
Luk

Luk

L 28 Lov om ekspropriation af visse arealer m. v. til brug ved forsøgsvirksomhed i forbindelse med den fredelige udnyttelse af atomenergien.

Af: Finansminister Viggo Kampmann (S)
Samling: 1955-56
Status: Stadfæstet
Lov nr. 126 af 25-05-1956
Loven har følgende indhold:

§ 1. Finansministeren bemyndiges til ved ekspropriation at erhverve de fornødne bebyggede eller ubebyggede arealer til gennemførelsen af de opgaver, der er tillagt den i henhold til lov nr. 312 af 21. december 1955 oprettede atomenergikommission med henblik på atomenergiens fredelige udnyttelse til samfundets tarv.

Ekspropriation kan ske til eje eller brug, herunder således at der kun erhverves en begrænset rettighed over den pågældende ejendom.

§ 2. Ekspropriationer til det af nærværende lov omhandlede formål finder sted efter reglerne i forordning af 5. marts 1845, jfr. lov nr. 6 af 10. januar 1928 om tillæg til samme.

§ 3. De i anledning af eller i forbindelse med de i § 1 omhandlede ekspropriationer udfærdigede dokumenter, udskrifter, attester m. v. fritages for stempel- og tinglysningsafgifter samt alle andre afgifter til det offentlige.

I bemærkningerne til lovforslaget hedder det:

„I bemærkningerne til lov nr. 312 af 21. december 1955 om en atomenergikommission er det bl. a. anført, at det påhviler kommissionen at træffe foranstaltninger til bygning af forsøgsreaktorer og andre forsøgsopstillinger, samt at der i tilslutning hertil opføres de værksteder, laboratorier, administrationslokaler m. v., som vil være nødvendige for gennemførelsen af de fornødne videnskabelige og tekniske undersøgelser af atomenergiens udnyttelse til samfundets tarv.

For at kunne påbegynde projekteringen af disse forsøgsanlæg har det været påkrævet, at atomenergikommissionen snarest muligt kom i besiddelse af de til disse anlægs placering nødvendige arealer, og kommissionen har herefter med de bevilgende myndigheders samtykke ved frivillig aftale med de pågældende ejere erhvervet nogle af de pågældende arealer. Under de videre forhandlinger om de nødvendige ejendomserhvervelser er der imidlertid opstået sådanne vanskeligheder, at det ikke mindst for at sikre forsøgsanlæggenes rettidige etablering skønnes påkrævet at tilvejebringe en almindelig hjemmel til at ekspropriere de fornødne arealer til gennemførelse af de ovennævnte opgaver."

Lovforslaget underkastedes i folketinget en udvalgsbehandling, der ikke resulterede i ændringsforslag. Det vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Aage Knudsen (S), Jørgen Gram (V), Jørgen Jørgensen (Ullerup) (KF), E. Rager (RV) og Oluf Pedersen (DR)