Luk

Luk
Luk

Luk

L 44 Lov om folketingsvalg på Færøerne.

Af: Indenrigsminister Carl Petersen (S)
Samling: 1955-56
Status: Stadfæstet
Lov nr. 92 af 28-03-1956
Foranlediget af grundloven af 5. juni 1953 blev der ved lov nr. 172 af samme dato (årbog 1952-53, side 522) gennemført forskellige ændringer i lov nr. 127 af 28. april 1916 om folketingsvalg på Færøerne, således som denne var ændret ved lov nr. 538 af 22. december 1947. Det drejede sig om bestemmelserne om valgret og valgbarhed til folketinget og om overførelse af vælgere, der flyttede mellem Færøerne og det øvrige Danmark, til valglisten i tilflytningskommunen. Endvidere blev den færøske valglovs bestemmelser om udarbejdelse af valglister og om straf for overtrædelse af valgloven bragt i overensstemmelse med de regler, der gælder for den øvrige del af riget. Ved loven bemyndigedes statsministeren til at lade lov nr. 127 af 28. april 1916 om folketingsvalg på Færøerne med senere ændringer optrykke og bekendtgøre som „Lov om folketingsvalg på Færøerne".

Under forberedelsen af denne optrykning blev der imidlertid af myndighederne på Færøerne fremsat ønske om, at valgloven i endnu højere grad end sket ved ændringen i 1953 måtte blive bragt i overensstemmelse med den for den øvrige del af riget gældende valglov. Indenrigsministeriet udarbejdede derfor i samarbejde med hjemmestyret og rigsombudsmanden på Færøerne forslaget til nærværende lov, der tilsigter at imødekomme disse ønsker. Ved loven indskrænkes forskellighederne mellem den færøske folketingsvalglov og den i det øvrige kongerige gældende valglov til at vedrøre sådanne områder, der enten står i forbindelse med særlige lokale forhold på Færøerne, eller som har rod i gammel hævd på øerne. De vigtigste afvigelser omfatter bestemmelserne om valgbestyrelsens sammensætning og udvælgelse og om kandidatopstillingen, valgenes opgørelse og udvælgelsen af kandidater samt om aflysning af valg i tilfælde af fredsvalg. Desuden er de på Færøerne gældende regler om stemmeafgivning ved indsendelse af stemmeseddel videregående end i det øvrige kongerige, ligesom de for valgenes gennemførelse gældende tidsfrister ikke er helt ens i de to dele af riget.

Lovforslaget mødte tilslutning fra alle partier i folketinget og vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Holger Eriksen (S), Harald Nielsen (V), C. Rasting (KF), Oluf Steen (RV) og Alfred Jensen (DKP)