Luk

Luk
Luk

Luk

L 28 Lov om ind- og udførsel af fisk.

Af: Fiskeriminister Chr. Christiansen (S)
Samling: 1956-57 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 307 af 27-11-1956
Ved lov nr. 281 af 23. november 1955 om ind- og udførsel af fisk (årbog 1955-56, side 182) blev fiskeriministeren bemyndiget til indtil udgangen af 1956 at træffe foranstaltninger til regulering af ind- og udførsel af fisk og fiskevarer.

Ved nærværende lov opretholdes den hidtil gældende ordning uændret for 1957.

Ved fremsættelsen af lovforslaget anførte fiskeriministeren:

„I håb om, at udviklingen efterhånden må medføre, at denne lovgivning vil kunne undværes, er lovens gyldighed også i det foreliggende forslag begrænset til ét år.

Som det vil være bekendt, blandt andet fra tidligere forhandlinger angående denne lovgivning, er man fra dansk side under de drøftelser, der har fundet sted i blandt andet OEEC, gået ind for en 100 pct. liberalisering af indførslen af fisk og fiskevarer under forudsætning af fuld gensidighed, herunder at en eventuel liberalisering ikke gøres illusorisk ved prohibitive toldsatser eller andre afgifter. Fremskridtene på dette område har desværre hidtil været meget små.

Under hensyn til de gældende eksportforhold for dansk fisk til en række lande vil der fortsat være behov for at kunne regulere ind- og udførslen af fisk. Dette gælder således ikke mindst, hvor Danmark har indgået handelsaftaler med de pågældende lande, indeholdende bestemte kontingenter for fisk og fiskevarer. Også i de tilfælde, hvor kontingenterne for fisk indeholder en nærmere specifikation af disse varer, vil de foreslåede lovbestemmelser være påkrævede. Sådanne aftaler foreligger foruden med flere vesteuropæiske lande, som f. eks. Frankrig og Holland, efterhånden også med flere østlande.

Med hensyn til de sidstnævnte lande vil det være nødvendigt at kunne regulere eksporten, ikke alene af hensyn til overholdelse af handelsaftalerne, men også af hensyn til ønsket om at have kontrol med udviklingen i handelsbalancen over for disse lande, der ikke er med i den europæiske betalingsunion, således at balance mellem udførsel og indførsel derfor er særlig påkrævet.

Tilsvarende forhold gør sig ligeledes gældende over for Østtyskland, med hvilket land vi som bekendt ikke har en egentlig handelsaftale, men hvormed vi ikke desto mindre i de senere år har haft en ret betydelig samhandel.

Fra fiskeriministeriets side bestræber man sig i øvrigt på at begrænse de i henhold til de hidtidige love skete indskrænkninger i den frie handel med fisk og fiskevarer mest muligt, og disse bestræbelser vil også fremover blive fortsat.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, har fiskeriministeriets eksportudvalg, der består af repræsentanter for alle grene af fiskerierhvervet, erkendt nødvendigheden af lovgivningen om ind- og udførsel af fisk og derfor også enstemmigt indstillet til fiskeriministeriet, at loven søges forlænget."

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partier med undtagelse af retsforbundet. Det vedtoges efter en kort udvalgsbehandling uændret med 105 stemmer mod 5.
Partiernes ordførere
Johs. E. Larsen (S), Henry Gideon (V), Hans Baagø-Hansen (KF), A. C. Normann (RV), L. Lynnerup Nielsen (DKP) og Søren Olesen (DR)