Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Lov om ændringer i lov om embedslægevæsenets ordning.

Af: Indenrigsminister Carl Petersen (S)
Samling: 1956-57 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 294 af 14-11-1956
Ved loven bemyndiges indenrigsministeren til efter forhandling med folketingets finansudvalg at fastsætte betalingstaksterne for embedslægerne for de i § 16, stk. 2, i lov nr. 87 af 21. april 1914 om embedslægevæsenets ordning omhandlede forretninger.

Herom hedder det i bemærkningerne til lovforslaget:

"Fra embedslægeforeningen har indenrigsministeriet modtaget andragende om, at de honorarer, som tilkommer embedslægerne for visse retsmedicinske forretninger, og som senest er blevet forhøjet ved lov nr. 118 af 31. marts 1952 [årbog 1951-52, side 187], på ny må blive forhøjet under hensyn til den siden da stedfundne stigning i prisniveauet. Foreningen har samtidig henstillet, at der under hensyn til de vanskeligheder, det medfører, at disse honorartakster kun kan ændres ved lov, søges truffet bestemmelse om, at taksterne fremtidig kan fastsættes ved bekendtgørelse fra indenrigsministeriet; foreningen har tillige henvist til, at der allerede ved bestemmelsen i § 20, stk. 3, i lov nr. 193 af 4. juni 1947 om bekæmpelse af kønssygdomme er tilvejebragt sådan hjemmel, for så vidt angår embedslægernes forretninger i henhold til denne lov, hvorved bestemmelsen i § 16, stk. 2, nr. 3, i embedslægeloven er blevet ophævet.

Da det af embedslægeforeningen fremsatte forslag stemmer overens med den ordning, der er truffet med hensyn til fastsættelse af honorarer ved andre love vedrørende sundhedsvæsenet, jfr. senest bestemmelsen i § 3, stk. 1, angående lægehonorarer i lov nr. 167 af 24. maj 1955 om vaccination mod børnelammelse og den foran omtalte bestemmelse i loven om bekæmpelse af kønssygdomme, har indenrigsministeriet fundet forslaget, som er anbefalet af sundhedsstyrelsen, rimeligt og har i overensstemmelse hermed udarbejdet foranstående lovforslag."

Samtidig udskydes tidsfristen for fremsættelse af forslag til embedslægelovens revision fra folketingsåret 1956-57 til folketingsåret 1961-62.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne:

„Indenrigsministeriet er af den opfattelse, at embedslægeloven bør underkastes en revision inden for en kortere årrække. Det vil imidlertid være ønskeligt, før en sådan revision finder sted, at der har været lejlighed til at indhøste en række erfaringer vedrørende de i tiden siden den sidste verdenskrig gennemførte betydningsfulde love inden for sundhedsvæsenets og levnedsmiddellovgivningens område. Det foreslås derfor, at revisionen af embedslægeloven udskydes i yderligere 5 år."

Lovforslaget vedtoges i folketinget uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), C. F. Ladefoged (V), Poul Claussen (KF), Oluf Steen (RV), Petra Petersen (DKP) og Viggo Starcke (DR)