Luk

Luk
Luk

Luk

L 46 Lov om en særlig ydelse til alders- og invaliderentemodtagere m. fl.

Af: Socialminister J. Strøm (S)
Samling: 1956-57 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 278 af 31-10-1956
Loven, der ganske svarer til den i samlingen 1955-56 vedtagne lov nr. 279 af 23. november 1955 med samme titel (årbog 1955-56, side 244), går ud på følgende:

1) Til personer, der oppebærer alders- eller invaliderente, udbetales der sammen med renten for januar 1957 en særlig ydelse på 100 kr. for enlige rentemodtagere samt ægtepar, hvoraf kun den ene ægtefælle oppebærer rente, og på 150 kr. for ægtepar, når begge ægtefæller oppebærer rente.

Det samme gælder personer, der oppebærer underholdshjælp som kronisk syge i henhold til forsorgslovens §§ 247-248, samt med hensyn til enlige mødre, der opfylder eller — såfremt de ikke havde fået bidraget udbetalt af den bidragsskyldige — ville have opfyldt betingelserne for at få udbetalt børnebidrag af det offentlige i henhold til forsorgslovens kapitel XV eller XVI.

Aldersrentemodtagere på alderdomshjem og personer, som er anbragt på plejestiftelser for kronisk syge eller på tilsvarende måde, er ikke berettigede til udbetaling af den nævnte ydelse.

2) Til rentemodtagere på alderdomshjem og plejehjem for kronisk syge, jfr. folkeforsikringslovens § 54, stk. 3, udbetales der i januar 1957 et ekstraordinært lommepengebeløb, som udgør:
a) for enlige: 16 kr., 20 kr. og 25 kr.,

b) for ægtepar: 32 kr., 40 kr. og 50 kr.,

henholdsvis efter som kommunen henhører til den første, anden eller tredje af de i folkeforsikringslovens § 39 anførte grupper af kommuner.

3) Loven omfatter ikke Færøerne og Grønland. De udgifter, den vil medføre — omkring 34 mill. kr. — refunderes kommunerne fuldtud af statskassen.

Som begrundelse for den foreslåede ordning anførte socialministeren ved lovforslagets fremsættelse:

„De ændringer i folkeforsikringsloven vedrørende indførelse a folkepension m. v., som blev vedtaget ved tredje behandling her i tinget i sidste uge, træder først i kraft den 1. april 1957. Jeg meddelte derfor under forhandlingerne om ændringsloven, at jeg ville stille forslag om et engangstillæg til rentemodtagerne, som skulle udbetales sammen med renten for januar 1957, således at man fuldtud kunne opretholde den bestående ordning, indtil den nye ordning, hvorefter de særlige ydelser er indregnet i rentens grundbeløb, er trådt i kraft.

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partier, idet dog kommunisterne ønskede satserne fordoblet, foruden at lommepengene overalt i landet skulle udredes efter højeste takst med 50 kr. til enlige og 100 kr. til ægtepar. Efter at et hertil sigtende ændringsforslag var forkastet, vedtoges lovforslaget uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Kaj Andresen (S), Søren Andersen (V), Gertie Wandel (KF), Svend Jørgensen (RV), Ragnhild Andersen (DKP) og Søren Olesen (DR)