Luk

Luk
Luk

Luk

B 7 Folketingsbeslutning om forbud mod særlig kraftigt fyrværkeri.

Af: Viola Nørløv (S), Vagn Bro (V) og Hanne Budtz (KF)
Samling: 1957-58
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen opfordrer folketinget justitsministeren til at fremsætte lovforslag om forbud mod fyrværkeriartikler, som på grund af deres særlige knaldeffekt er egnet til at volde særlig gene.

Folketingsbeslutningen gav anledning til, at justitsministeren fremsatte det lovforslag, der blev til lov nr. 184 af 7. juni 1958 om forbud mod visse fyrværkeriartikler (se side 427).

Ved fremsættelsen af forslaget til folketingsbeslutning udtalte Viola Nørløv (S) som ordfører for forslagsstillerne:

„Hvert år ved nytårstid hører vi gennem pressens læserbreve om, hvor fortvivlede mange mennesker er over det kraftige nytårsskyderi. Mange klager på gamle forældres vegne, andre på deres husdyrs vegne med en bøn til rette vedkommende om at træde hjælpende til. Som loven er i dag, er der ingen, der kan hjælpe. Når fyrværkeriet er købt inden den 1. december, er det fuldt lovligt at skyde det af, og ingen kan med rette klage over politiets passivitet.

På denne baggrund er det, vort forslag til folketingsbeslutning fremsættes. Vi mener ikke, det skal være forbudt at afskyde småkinesere, men opfordrer justitsministeren til at fremsætte lovforslag om forbud mod fyrværkeri med særlig knaldeffekt, der kan være til gene både for mennesker og dyr."

Forslaget blev velvilligt modtaget af justitsministeren, der oplyste, at han også fra politiet i Storkøbenhavn med støtte af Politimesterforeningen havde modtaget henvendelse om at søge en lovgivning af denne karakter fremmet. „Jeg vil gerne allerede nu tilføje, at det kan vel være vanskeligt at bedømme, hvor effektivt et sådant forbud mod fremstilling og anvendelse og indførelse af den slags fyrværkeriartikler vil vise sig at være. Der er en vis hjemmeproduktion, og der er visse importmuligheder o. s. v., men for mig er der ingen tvivl om, at det i hvert tilfælde kan hjælpe noget, og det giver i hvert fald politiet visse midler i hænde, som jeg må anse det for rimeligt at politiet har. Der er jo ingen tvivl om, at nytårsskyderiet i de senere år har antaget et omfang, der er yderst generende for mange mennesker, og hvad vi kan gøre for at hindre dette uden derved at træde berettigede interesser for nær, finder jeg det rimeligt at gøre."

Til fordel for forslaget talte ved 1. behandling endvidere Vagn Bro (V), Hanne Budtz (KF) og Gudrun Bjørner (DR), mens Helge Larsen (RV) stillede sig mere skeptisk over for berettigelsen af et forbud som det foreslåede og Aksel Larsen (DK) erklærede sig for modstander af forslaget.

Ved 2. (sidste) behandling vedtoges forslaget til folketingsbeslutning med 103 stemmer mod 10 (RV (med undtagelse af økonomiminister Bertel Dahlgaard) og DK). Økonomiministeren undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Viola Nørløv (S), Vagn Bro (V), Hanne Budtz (KF), Helge Larsen (RV) og Aksel Larsen (DKP)