Luk

Luk
Luk

Luk

L 113 Lov om arrestvæsenets ordning på Færøerne.

Af: Justitsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 188 af 07-06-1958
Loven har følgende indhold:

§ 1. Forvaltningen af arrestvæsenet på Færøerne overgår fra den 1. juli 1958 at regne til justitsministeriet.

§ 2. Arresthuset på Færøerne bestyres af landfogden (politimesteren) som arrestinspektør.

Nærmere regler om arresthusets anvendelse fastsættes af justitsministeren.

§ 3. Af statskassen afholdes de udgifter, som medgår til tilvejebringelse og vedligeholdelse af et arresthus på Færøerne med dertil hørende arrestforvarerbolig.

§ 4. Af statskassen afholdes endvidere alle udgifter til arresthusets drift og fangernes behørige bevogtning samt udgifter til arresthuspersonalets lønning, uniformering og øvrige udrustning.

§ 5. Ved normeringslov træffes bestemmelse om oprettelse af en tjenestemandstilling som arrestforvarer ved arresthuset på Færøerne.

§ 6. De af justitsministeren i medfør af § 5 i lov nr. 166 af 18. maj 1937 om politiets og arrestvæsenets ordning m. v. udfærdigede bestemmelser finder tilsvarende anvendelse.

Det samme gælder de af justitsministeriet, direktøren for fængselsvæsenet, i øvrigt udfærdigede bestemmelser vedrørende arresthusenes drift, fangernes behandling og arresthuspersonalets forhold.

§ 7. Det til arresthuset i Thorshavn hørende løse inventar overgår til staten uden vederlag.

§ 8. Denne lov træder i kraft den 1. juli 1958.

Reglerne i lov nr. 166 af 18. maj 1937 om politiets og arrestvæsenets ordning m. v., hvorefter de kommunale arresthuse overgik til staten fra den 1. april 1938 at regne, var ikke gældende for Færøerne, og forvaltningen af arrestvæsenet på Færøerne forblev derfor under det færøske hjemmestyres myndigheder, ligesom udgifterne ved driften af arresthuset afholdtes af den færøske landskasse.

Dette ændres ved nærværende lov, idet man har fundet det naturligt, at staten — i overensstemmelse med ordningen i den øvrige del af riget — overtager udgifterne til arrestvæsenet samtidig med, at varetagelsen af polititjenesten på Færøerne fuldtud bliver en statsopgave, jfr. de nærmest foregående sager.

Loven svarer i det væsentlige til bestemmelserne i 1937-loven, hvorved dog bemærkes:

Som det fremgår af betænkningen fra et udvalg, justitsministeriet i september 1955 nedsatte angående politiets og arrestvæsenets fremtidige ordning på Færøerne, var det eneste arresthus på Færøerne indrettet i en bygning i det gamle fæstningsanlæg „Skansen" i Thorshavn. Siden denne bygning i 1940 overgik til anden anvendelse, har man som arresthus benyttet nogle lejede lokaler på 1. sal i en gammel lagerbygning på Tinganæs, i hvilken bygning, der er opført af træ, en privat forretningsdrivende har kontor og lager i stueetagen. Det forudsættes, at staten ved overtagelsen af arrestvæsenet vil kunne indtræde i lejemålet vedrørende disse lokaler, men da disse må betegnes som ganske uegnede til formålet, vil det være nødvendigt, at der snarest opføres et nyt og tidssvarende arresthus i Thorshavn, eventuelt i forbindelse med en ny politibygning. Lovens § 3 forudser derfor tilvejebringelse af et sådant arresthus.

Udgifterne ved opførelse af et nyt arresthus med arrestforvarerbolig m. m. er af justitsministeriets tilsynsførende arkitekt anslået til 260 000 kr. Ved overtagelsen af de kommunale arresthuse i den øvrige del af riget blev det i § 4 i lov nr. 93 af 11. april 1916 om udgifter i strafferetsplejen, jfr. § 2 i lov nr. 166 af 18. maj 1937 om politiets og arrestvæsenets ordning m. v., fastsat, at der kunne pålægges vedkommende kommune et tilsvar, for så vidt dette måtte vise sig begrundet i arresthusets tilstand ved overtagelsen. En tilsvarende bestemmelse er ikke optaget i loven, men det er fundet rimeligt, at der optages forhandling med det færøske hjemmestyres myndigheder om refusion til statskassen af en del af udgifterne ved opførelsen af et nyt arresthus under hensyn til, at samtlige udgifter ved arrestvæsenet fremtidig overgår fra landskassen til statskassen.

Lovforslaget var tiltrådt af Færøernes landsstyre. Det vedtoges i folketinget enstemmigt med en enkelt ændring, hvorved ikrafttrædelsestidspunktet rykkedes frem fra 1. april 1958 til 1. juli 1958.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Vagn Bro (V), Johan Poulsen (V), Hanne Budtz (KF), Hermod Lannung (RV), Aage Gøting (DR) og Aksel Larsen (DKP)