Luk

Luk
Luk

Luk

L 122 Lov om udvidelse og ombygning af rigshospitalet.

Af: Undervisningsminister Jørgen Jørgensen (Lejre) (RV)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 164 af 07-06-1958
Loven har følgende indhold:

§ 1. Undervisningsministeren bemyndiges til på rigshospitalets grund at lade opføre en nybygning til brug for visse af hospitalets nuværende og fremtidige afdelinger og til at lade gennemføre de nødvendige bygningsarbejder til en modernisering og udvidelse af hospitalets bestående bygninger.

§ 2. Udgifterne ved byggeforanstaltningerne bevilges på de årlige finans- eller tillægsbevillingslove.

Som begrundelse for lovforslaget anførte undervisningsministeren ved dets fremsættelse:

„Det nuværende rigshospital blev taget i brug i 1910 og er altså knap 50 år gammelt. Når det alligevel i dag for størstedelen af hospitalets vedkommende må betegnes som ganske forældet, skyldes dette naturligvis hovedsagelig de meget betydelige fremskridt, der i dette århundrede er sket inden for lægevidenskaben....

Man har længe været klar over, at udviklingen efterhånden var løbet fra rigshospitalet, der som universitetshospital må være blandt de førende herhjemme. Allerede i 1947 nedsatte undervisningsministeriet en kommission, der skulle afgive betænkning om rigshospitalets bygningsmæssige forhold. Da denne betænkning herefter var afgivet i 1952, udskrev undervisningsministeriet en nordisk arkitektkonkurrence om skitseforslag til hospitalets ombygning og udvidelse på grundlag af betænkningens forslag. Efter at konkurrencen var afsluttet, gav finansudvalget tilslutning til, at projekteringen af vindernes forslag blev påbegyndt, og et projekterings- og byggeudvalg, som undervisningsministeriet nedsatte, har siden arbejdet med sagen og har nu mere detaljeret fastlagt rammerne for byggeriet. I dette udvalg er finansudvalget repræsenteret med 5 medlemmer.

Med prisniveauet i 1957 som grundlag regner man med, at det vil koste ca. 165 mill. kr. at opføre de nødvendige nybygninger, hvoraf bl. a. et meget omfattende centralkompleks i 14 etager, og foretage modernisering af nogle af de eksisterende bygninger. Der vil sandsynligvis gå ca. 14 år, før det udvidede og ombyggede rigshospital står helt færdigt.

Der er jo således tale om et meget bekosteligt byggeforetagende, som strækker sig over en længere årrække. Jeg har derfor ment, at det var rigtigst at fremsætte lovforslag om sagen, således at det vil være muligt for det høje ting at bedømme de årlige bevillinger på finanslovene, efterhånden som de fremkommer...."

Lovforslaget fik i folketinget en velvillig modtagelse fra samtlige partier.

Det udvalg, som behandlede sagen, henstiller i sin enstemmige betænkning, at man overvejer at bibeholde den neurokirurgiske og neurologiske afdeling på militærhospitalet.

Ministeren afgav over for udvalget tilsagn om at give sygeplejerskerne repræsentation i det nedsatte byggeudvalg samt at medvirke til en løsning af sygeplejerskernes boligforhold.

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Ib Kolbjørn (S), J. Chr. Jensen-Broby (V), Poul Claussen (KF), Hermod Lannung (RV), Alfred Jørgensen (DR) og Petra Petersen (DKP)