Luk

Luk
Luk

Luk

L 48 Lov om afholdelse af frivillig offentlig auktion over indenlandske pelsdyrskind og huder.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 178 af 07-06-1958
Ved loven bemyndiges landbrugsministeriet til at meddele dertil egnede personer bevilling til i den kommune, hvor pågældende er bosat, uden auktionslederens mellemkomst og uden at betale auktionsafgift at afholde frivillig offentlig auktion over skind af indenlandske pelsdyr samt over huder af kvæg, kalve, heste og får, der er opdrættet her i landet. Forinden bevillingen meddeles, gives der dog kommunalbestyrelsen lejlighed til at erklære sig om andragendet.

En sådan bevilling kan også meddeles producentforeninger og lignende sammenslutninger under forudsætning af, at foreningens vedtægter indeholder en bestemmelse om, at enhver producent af indenlandske pelsdyrskind eller huder kan blive medlem af foreningen. Den repræsentant for foreningen, der skal afholde auktionerne, skal godkendes af landbrugsministeren.

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Det fremgik af de bemærkninger, der ledsagede lovforslaget ved fremsættelsen, at der allerede i folketingsåret 1956-57 over for det folketingsudvalg, der behandlede det af finansministeren da fremsatte forslag til lov om forhøjelse af retsafgifterne (vedtaget og stadfæstet som lov nr. 112 af 12. april 1957 — se årbog 1956-57, side 133), fra Dansk Pelsdyravlerforening var fremsat en anmodning om fritagelse for auktionsafgift af pelsdyrauktionerne. Loven af 12. april 1957 kom ikke til at berøre auktionsafgifterne, men i udvalgets betænkning udtaltes det enstemmigt, at auktioner over pelsdyrskind efter udvalgets opfattelse i lighed med fiskeauktioner, gartnerauktioner og avlsdyrauktioner burde fritages for den i lov nr. 138 af 24. april 1935 foreskrevne afgift, og udvalget henstillede derfor til finansministeren at tage under overvejelse at fremsætte lovforslag herom. Finansministeren modtog denne henstilling og udtrykte håb om, at der i næste samling kunne fremsættes lovforslag herom.

Landbrugsministeren erklærede sig enig heri og fremhævede ved fremsættelsen, at det ville være af væsentlig betydning for pelsdyravlererhvervet, der var ude for en særdeles hård international konkurrence, at der blev givet pelsdyravlerne mulighed for at afholde afgiftsfri auktioner, navnlig da auktionerne i Sverige, Norge, Finland og England, der for en stor del besøges af de samme opkøbere, er afgiftsfri.

Under udvalgsbehandlingen udvidedes lovforslagets bestemmelser, der oprindelig kun omfattede pelsdyrskind, til også at omhandle huder af kvæg, heste og får, hvilket skete efter henstilling fra Danske Provinsslagtermestres Hudeauktionssalg.

Lovforslaget, der ved 1. behandling blev anbefalet af ordførerne for samtlige partier, blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Marius J. Heilesen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Helge Larsen (RV), Alfred Jørgensen (DR) og Villy Fuglsang (DKP)