Luk

Luk
Luk

Luk

L 101 Lov om ændring i lov om foranstaltninger til fremme af danske erhvervsinteresser.

Af: Minister for handel, industri og søfart Kjeld Philip ()
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 213 af 11-06-1959
Loven har følgende indhold:

Det i lov om foranstaltninger til fremme af danske erhvervsinteresser, jfr. lovbekendtgørelse nr. 307 af 6. oktober 1954, som ændret ved lov nr. 176 af 24. maj 1955, fastsatte beløb af 500 mill. kr., inden for hvilket handelsministeren er bemyndiget til at yde eksportkreditgarantier, forhøjes til 700 mill. kr.

Om baggrunden for den således foretagne forhøjelse af eksportkreditgarantibeløbet oplyste handelsministeren ved lovforslagets fremsættelse bl. a.:

„Når regeringen anser det for nødvendigt at søge beløbet forhøjet, skyldes det i første række den meget væsentlige stigning, der gennem de senere år har fundet sted i Danmarks industrieksport, der i 1954 androg ca. 2 200 mill. kr., og som i 1958 er steget til ca. 4 000 mill. kr., en stigning, der har givet sig udtryk i en forøgelse af statens samlede garantiforpligtelser i henhold til påtagne eksportkreditgarantier. Ca. 85 pct. af de ydede eksportgarantier vedrører eksport af industrivarer.

Det vil være ønskeligt også fremover at opretholde og forøge den betydelig industrieksport. Ydelse af eksportgaranti er i mange tilfælde af stor værdi for eksportørerne og er ofte nødvendig for den eksportør, der vil være med i konkurrencen. I konkurrencen om de udenlandske ordrer spiller det ofte en afgørende rolle, at eksportøren kan yde kredit, navnlig i sådanne tilfælde, hvor det drejer sig om store bekostelige maskiner, skibe og andre store industrielle anlæg, som først efterhånden giver køberen en indkomst, der muliggør det for ham at betale.

Som nævnt i [bemærkningerne til] lovforslaget andrager det samlede garantibeløb for ydede eksportkreditter — effektive garantier og tilsagn om garantier — pr. 30. april 1959 ca. 440 mill. kr.; det må forventes, at stigningen i garantierne vil fortsætte i den kommende tid. Den gældende lovs maksimumsbeløb vil derfor sandsynligvis ikke være tilstrækkeligt til imødekommelse af indgående ansøgninger om ydelse af eksportkredit.

Statens eksportkreditudvalg er gjort bekendt med regeringens tanker om forhøjelse af lovens maksimumsbeløb og har intet haft at erindre herimod."

Lovforslaget blev ved 1. behandling anbefalet af ordførerne for socialdemokratiet, det radikale venstre, Danmarks retsforbund og Danmarks kommunistiske parti, mens Foged (V) og Weilcop (KF) ønskede, at der ud over afsnittet om eksportkreditgarantien også blev givet mulighed for at tage stilling til lovens øvrige bestemmelser, herunder især afsnittet om udlån til industri- og håndværksvirksomheder, som venstre og det konservative folkeparti ønskede fjernet fra loven.

I overensstemmelse med ordførernes stillingstagen ved 1. behandling indstillede et flertal inden for udvalget bestående af regeringspartiernes medlemmer lovforslaget til vedtagelse med en rent redaktionel ændring, hvorimod et mindretal, venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget, i betænkningen over lovforslaget stillede et ændringsforslag, hvorefter der dels skulle ske en reduktion af det foreslåede garantibeløb med 100 mill. kr., dels indsættes to nye bestemmelser i lovforslaget om nedsættelse af det i lovens § 6 fastsatte tilskud til eksportstipendiater, udstillings- og konsulentvirksomhed fra 1 mill. kr. til 500 000 kr. og om ophævelse af lovens kapitel II (Udlån til industri- og håndværksvirksomheder).

Efter at oppositionens ændringsforslag ved lovforslagets 2. behandling var blevet forkastet med 77 stemmer mod 41, blev lovforslaget ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 91 stemmer (S, RV, DR og DK), idet 58 medlemmer (V og KF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Lars M. Olsen (S), J. E. Foged (V), Ove Weikop (KF), Hermod Lannung (RV) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)