Luk

Luk
Luk

Luk

L 21 Lov om ændring i lov om afgift af forlystelser.

Af: Finansminister Viggo Kampmann (S)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 79 af 21-03-1959
Forslaget til nærværende lov gik ved fremsættelsen ud på at forhøje den kommunerne tilfaldende andel i afgiftsbeløbet for filmsforevisninger fra 25 pct. til 40 pct. Formålet hermed var at yde kommunerne delvis erstatning for nedgang i erhvervs- skatteindtægterne efter gennemførelsen af de nedenfor under nr. 42 og 43 omtalte love.

Under sagens behandling i folketinget enedes man imidlertid om, at kommunerne ikke alene skal have 40 pct. af afgiftsbeløbene for filmsforevisninger (mod nu 25 pct.), men også 40 pct. af afgiftsbeløbene for andre forlystelser (mod nu 33 1/3 pct.).

Samtidig indføjedes i lovforslaget en bestemmelse, hvorefter forevisninger af film, der er optaget specielt med henblik på børn, og som af justitsministeren eller det organ, han måtte bemyndige hertil, er godkendt som særligt egnede for børn under 12 år, skal være fritaget for afgift.

Endvidere vedtog man at ophæve den hidtil gældende bestemmelse, hvorefter afgiftsfritagelse for biografforestillinger for skolebørn og for forevisninger af film, der tjener til oplysningens fremme, skulle være betinget af, at billetprisen blev nedsat mindst med fritagelsesbeløbet.

Ved fremsættelsen af lovforslaget anførte finansministeren:

„I henhold til forlystelsesafgiftslovens § 12, stk. 1, fordeles den forlystelsesafgift, der indbetales til det offentlige, mellem staten og den pågældende kommune således, at kommunen får 1/4. af afgiften af filmsforevisninger og 1/3 af afgiften af andre forlystelser.

Ved nærværende lovforslag, der tilsigter at yde kommunerne delvis erstatning for de indtægter, der bortfalder i anledning af den foreslåede afvikling af erhvervsskatten, foreslås det, at kommunernes andel af afgiften af filmsforevisninger forøges fra 1/4 til 2/5, hvorimod man ikke har fundet anledning til at foreslå forhøjelse også af kommunernes andel af afgiften af andre forlystelser, idet afgiften af disse andre forlystelser udgør et så underordnet beløb som under 10 pet. af den samlede forlystelsesafgift.

Provenutabet for statskassen ved lovforslagets gennemførelse skønnes at ville andrage ca. 5 mill. kr. årlig."

Ved den ændring, som lovforslaget undergik i folketinget, vil provenutabet efter en skønsmæssig beregning blive 5,4 mill. kr. årlig.

I den ændrede affattelse vedtoges lovforslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Hans Knudsen (S), Thorkil Kristensen (V), J. E. Foged (V), Ove Weikop (KF), Aage Fogh (RV), Niels Andersen (DR) og Alfred Jensen (DKP)