Luk

Luk
Luk

Luk

L 25 Lov om en kornordning for høståret 1959-60.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 204 af 10-06-1959
Ved loven gennemføres for høståret 1959-60 en kornordning, der i princippet svarer til den ved lov nr. 205 af 16. juni 1958 for høståret 1958-59 gennemførte ordning.

Der er dog i forhold til det foregående høstår foretaget en forhøjelse af priserne på rug og hvede med henholdsvis 2 kr. og 1 kr. pr. 100 kg, så at avlerne af brødkorn for høsten i 1959-60 vil opnå 47 kr. pr. 100 kg rug og 49 kr. pr. 100 kg hvede.

Foruden ændringen af brødkornspriserne er der foretaget enkelte ændringer i de basispriser, der ligger til grund for beregningen af udligningsafgifterne på indført foderkorn. Således er basisprisen for milocorn og hirse forhøjet fra 37 kr. til 39 kr. pr. 100 kg, mens basisprisen for majs er nedsat fra 42 kr. til 40 kr. pr. 100 kg.

Det anførtes i bemærkningerne til lovforslaget, at grunden til, at basisprisen for milocorn sættes op, er, at dette fodermiddel, der i de senere år har fundet anvendelse i stigende omfang til opfedning af svin, efter fodringseksperternes udsagn har en skadelig indflydelse på baconkvaliteten. Der er i tiden 1. august 1958-1. april 1959 indkøbt 351 000 tons milocorn her til landet. Slagterierne ser med megen ængstelse på denne uheldige udvikling, som nu søges imødegået ved gennem en forhøjelse af basisprisen at søge anvendelsen af dette fodermiddel begrænset. Nedsættelsen af basisprisen for majs skyldes et ønske, især fra det mindre landbrug, om at lette mulighederne for anvendelse af majs til fjerkræfoder.

Efter den for det foregående høstår gældende kornlov skulle der, såfremt gennemsnittet af andelsslagteriernes landsnotering for svin af 1. kl. (uden tillæg og fradrag) igennem 8 uger havde ligget på 3 kr. 65 øre eller derunder, ske et fradrag i basispriserne på indført foderkorn efter en nærmere fastsat skala.

Dette udgangspunkt for beregningen af fradrag i basispriserne er ved den nye kornlov knyttet til en notering på 3 kr. 80 øre, og således at der, for hver gang et 8 ugers gennemsnit af landsnoteringen falder 10 øre, fradrages 1 kr. pr. 100 kg i basispriserne. Herved tilsigtes lovens virkninger mere ligeligt fordelt mellem de kornproducerende landbrug og den øvrige del af landbruget.

Ny er derimod bestemmelsen i lovens § 11 om udligningsafgift på indført mælkepulver, hvorved det tilsigtes at bringe prisen på indført mælkepulver til foderbrug op til ca. 1 kr. 40 øre pr. kg til forbruger, samtidig med at prisen på dansk skummetmælkpulver ved hjælp af tilskud bringes ned til samme forbrugerpris.

Om begrundelsen for indførelsen af denne nye bestemmelse anførte landbrugsministeren ved fremsættelsen følgende:

„Når bestemmelsen om udligningsafgift på mælkepulver er taget med i lovforslaget, skyldes det et stærkt ønske fra slagteriernes side om, at der af hensyn til baconkvaliteten åbnes mulighed for indførsel af mælkepulver til foderbrug, samtidig med at De danske Mejeriforeningers Fællesorganisation har ønsket, at der skabes mulighed for en bedre udnyttelse af dansk skummetmælk i visse perioder ved at oparbejde skummetmælken til pulver."

Lovforslaget, der under udvalgsbehandlingen ikke undergik principielle ændringer, blev ved 3. behandling vedtaget med 132 stemmer mod 6 (DK og SF), mens 2 medlemmer (Morten Larsen og Axel Sørensen) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Carl Petersen (S), Jens Sønderup (V), H. C. Toft (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Kristian Kristensen (DR) og Villy Fuglsang (DKP)