Luk

Luk
Luk

Luk

L 65 Lov om ændring i lov om folkeforsikring.

(Om personlige tillæg til invalide- og folkepensionister m. v.).

Af: Socialminister Julius Bomholt (S)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 359 af 27-12-1958
Forslaget til ovennævnte lov fremsattes og behandledes i folketinget som led i det kompleks af lovforslag, der gennemførtes i forbindelse med den nye lejelov (se ovenfor under nr. 58).

Af bemærkningerne til lovforslaget anføres:

„Det samtidig med nærværende lovforslag fremsatte forslag til lov om leje vil medføre en stigning af huslejen i visse ejendomme.

Regeringen må finde det ønskeligt, at der gives mulighed for at yde hjælp til invalide- og folkepensionister, for hvem lejeforhøjelsen bliver særlig følelig.

Det må anses for naturligt, at en sådan hjælp i det nødvendige omfang ydes af det rådighedsbeløb, der i henhold til folkeforsikringslovens § 40, stk. 11, er stillet til kommunernes rådighed til ydelse af personlige tillæg til pensionister navnlig i tilfælde hvor de pågældendes forhold er ganske særlig vanskelige ....."

Ved loven forhøjes rådighedsbeløbet fra 4,5 pct. til 5,5 pct. af grundbeløbene af den invalide- og folkepension i henhold til folkeforsikringslovens § 39, stk. 1, som i det foregående år er udredet i kommunen.

I det oprindelige lovforslag var kun foreslået en forhøjelse fra 4,5 pct. til 5 pct., men dette ændredes efter et under udvalgsarbejdet af socialministeren stillet ændringsforslag, der var tiltrådt af udvalgets flertal (S, RV og DR), idet en yderligere forhøjelse skønnedes rimelig, når den samlede lejeforhøjelse trådte i kraft.

I regnskabsåret 1959-60, i hvilket lejeforhøjelsen ikke får fuld virkning, ansås derimod en forhøjelse af rådighedsbeløbet til 5 pct. for tilstrækkelig. Ved en samtidig gennemført ændring blev det derfor fastsat, at kommunerne i 1959-60 kun kan anvende et beløb svarende til 5 pct. af de omtalte grundbeløb til personlige tillæg til pensionister efter § 40, stk. 11, i folkeforsikringsloven.

Som en konsekvens af den samtidig vedtagne lov om boligbyggeri ophæves folkeforsikringslovens § 40, stk. 12, hvorefter udgifterne ved driften af visse kommunale folkepensionistboliger, der er opført eller erhvervet inden den 1. juli 1951, i et vist omfang refunderes vedkommende kommune efter de for folkepensionsudgifter gældende regler, jfr. folkeforsikringslovens § 65.

Da loven er en konsekvens af lejeloven kan om forhandlingerne i folketinget henvises til omtalen af denne.

Lovforslaget underkastedes under behandlingen de ovenfor nævnte ændringer og vedtoges ved 3. behandling med 90 stemmer (S, RV, DR, DK og SF) mod 64 (V og KF).
Partiernes ordførere
Carl P. Jensen (S), R. C. Paabøl (V), K. Thestrup (KF), Aage Fogh (RV), Niels Andersen (DR) og Alfred Jensen (DKP)