Luk

Luk
Luk

Luk

L 90 Lov om ændringer i lov om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m. v.

Af:
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 59 af 04-03-1959
Ved loven foretages følgende ændringer i lov nr. 271 af 25. maj 1950 om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m. v.:

Der gives bestemmelserne i landsrådsloven om valgret og valgbarhed til landsrådet og til kommunalbestyrelserne en affattelse, der bringer loven i overensstemmelse med de i den øvrige del af riget gældende tilsvarende bestemmelser. Ændringerne er en følge af de siden 1950 foretagne ændringer af valgretsbetingelserne for valg til folketing og kommunalbestyrelser.

Endvidere forhøjes det maksimale antal af medlemmer i kommunalbestyrelserne fra 7 til 9. Ændringen er ønsket af landsrådet, der mener, at medlemmerne i kommunens hovedby hidtil har fået pålagt en urimelig stor byrde, idet meget arbejde må gøres uden for de egentlige møder. Ændringen vil også gøre det muligt at skabe en bedre forholdsmæssig repræsentation for de grønlandske kommuners valgkredse, hvilket er blevet praktisk på grund af byernes kraftige vækst.

Endelig indeholder loven nogle tekniske ændringer.

Lovforslaget, der var tiltrådt af det grønlandske landsråd under dettes samling i 1958, gennemførtes uden udvalgsbehandling i folketinget. Ved 2. behandling vedtoges nogle af ministeren for Grønland foreslåede ændringer, der alene var af redaktionel karakter. Vedtagelsen ved 3. behandling var enstemmig.
Partiernes ordførere
Victor Gram (S), Harald Nielsen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Hermod Lannung (RV), Aage Gøting (DR) og Alfred Jensen (DKP)