Luk

Luk
Luk

Luk

B 2 Folketingsbeslutning vedrørende den af UNESCO den 22. november 1950 vedtagne konvention om indførsel af materialer til undervisningsmæssige, videnskabelige og kulturelle formål.

Af: Undervisningsminister Jørgen Jørgensen (Lejre) (RV)
Samling: 1959-60
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved beslutningen giver folketinget tilslutning til, at den i overskriften nævnte konvention ratificeres af Danmark.

Allerede ved UNESCOs oprettelse i 1946 blev det fremhævet, at UNESCO skulle gå ind for sådanne internationale overenskomster, der måtte være nødvendige for at fremme den fri udveksling af ideer i ord og billeder. På denne baggrund vedtog UNESCO på sin 2. generalkonference i 1948 en konvention om udveksling af visse synlige og hørbare materialer af undervisningsmæssig, videnskabelig og kulturel art, der ratificeredes af Danmark den 24. juli 1955 og trådte i kraft for Danmarks vedkommende den 8. november 1955.

Sidstnævnte konvention hjemler fritagelse for toldafgifter m. v., for så vidt angår de omhandlede materialer, der omfatter film, lydoptagelser, modeller, vægtavler, kort og plakater m. v., men omfatter ikke materialer som bøger, publikationer og dokumenter, kunstværker og samlerobjekter, videnskabelige instrumenter og apparater, materialer til blinde og værker til brug for officielle udstillinger. For også at få dette betydningsfulde område dækket, sammenkaldtes i 1950 et ekspertmøde i Geneve, der udarbejdede forslag til konventionen om indførsel af de nævnte materialer til undervisningsmæssige, videnskabelige og kulturelle formål.

Konventionen, der deponeredes til ratifikation hos De Forenede Nationer den 22. november 1950, forpligter de ratificerende stater til ikke gennem toldlovgivning eller restriktioner af anden art — herunder også på visse nærmere betingelser valutamæssige — at lægge hindringer i vejen for fri import af bøger, tidsskrifter, aviser, noder og geografiske kort samt malerier, tegninger, skulpturer og antikviteter. Konventionen hjemler endvidere skoler, universiteter og lignende offentlige institutioner og organisationer ret til fri import af synlige og hørbare materialer (film, herunder reportagefilm, filmstrips, lydoptagelser, vægkort, modeller m. v.), samlerværker, videnskabelige instrumenter og apparater, arkitekt- og ingeniørtegninger og artikler for blinde.

På en konference i slutningen af 1957 i Geneve til drøftelse af konventionens praktiske gennemførelse blev der lagt vægt på en udvidelse af kredsen af deltagende lande, og der blev derefter optaget forhandlinger med udenrigsministeriet, finansministeriet og handelsministeriet om dansk tiltrædelse af konventionen.

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
K. B. Andersen (S), Poul Hartling (V), Marie Antoinette von Lowzow (KF), Aage Fogh (RV), Niels Andersen (DR), Villy Fuglsang (DKP) og Aksel Larsen (SF)