Luk

Luk
Luk

Luk

B 5 Folketingsbeslutning vedrørende Danmarks tilslutning til afsnit VI i den af den internationale arbejdskonference i Genéve i året 1952 vedtagne konvention om minimumsnormer for social tryghed.

Af: Socialminister Julius Bomholt (S)
Samling: 1959-60
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Den 22. juli 1955 ratificerede Danmark konventionen om minimumsnormer for social tryghed, efter at folketinget den 23. maj 1955 havde udtalt sin tilslutning til ratifikationen. Ved ratifikationen afgav den danske regering i overensstemmelse med folketingets beslutning erklæring om, at Danmark forpligtede sig til at overholde konventionens afsnit II (læge- og hospitalsbehandling), IV (arbejdsløshedsunderstøttelse), V (aldersrente-folkepension) og IX (invaliderente-invalidepension), og om, at ratifikationen ikke omfattede Grønland eller Færøerne.

Konventionen omfatter følgende yderligere afsnit, som Danmark hidtil ikke har forpligtet sig til at overholde: III. Dagpenge under sygdom. VI. Erstatning for tilskadekomst under arbejdet og erhvervssygdomme. VII. Familieydelser. VIII. Moderskabsydelser. X. Ydelser til efterladte.

Ved at påtage sig forpligtelserne ifølge et afsnit i konventionen forpligter vedkommende land sig til at opretholde de mindstenormer for social tryghed, der er fastsat i det pågældende afsnit. Herefter skal retten til ydelserne omfatte en nærmere angiven personkreds, og hvor der er tale om periodiske ydelser, skal ydelsen udgøre en nærmere angiven procentdel af en „normal-modtagers" arbejdsløn.

Et land, der har ratificeret konventionen, kan senere underrette generaldirektøren for Det internationale Arbejdsbureau om, at det påtager sig forpligtelse til at overholde et eller flere af de afsnit i konventionen, som ikke allerede er omfattet af dets ratifikation. En sådan erklæring har samme virkning som ratifikationen.

Ved lov nr. 96 af 25. marts 1959 om ændringer i loven om forsikring mod følger af ulykkestilfælde er ydelserne ved ulykkestilfælde forhøjet, begyndelsestidspunktet for dagpengeudbetalingen rykket frem og ydelsen til enker ændret fra en kapitalerstatning til en årlig rente. Efter gennemførelsen af disse ændringer er kravene i konventionens afsnit VI (erstatning for tilskadekomst under arbejdet og erhvervssygdomme) opfyldt, og folketinget giver ved den heromhandlede beslutning tilslutning til, at den danske regering underretter Det internationale Arbejdsbureaus generaldirektør om, at den påtager sig at overholde dette afsnit af konventionen.

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Chr. Christiansen (S), Carl P. Jensen (S), Hanne Budtz (KF), Kirsten Gloerfelt-Tarp (RV), Robert Sandau (DR) og Ragnhild Andersen (DKP)