Luk

Luk
Luk

Luk

L 135 Lov for Færøerne om skolelæger.

Af: Undervisningsminister Jørgen Jørgensen (Lejre) (RV)
Samling: 1959-60
Status: Stadfæstet
Lov nr. 140 af 31-03-1960
Ifølge § 13 i lov nr. 413 af 12. juli 1946 om skolelæger gælder loven ikke for Færøerne, men det udtaltes i bemærkningerne til lovforslaget, at sagen til sin tid burde forelægges for lagtinget, der da kunne fremkomme med forslag om en skolelægeordning på øerne.

I 1953 udarbejdede landslægen på Færøerne et udkast til en skolelægelov for Færøerne, der i hovedsagen byggede på skolelægeloven af 12. juli 1946, og på grundlag heraf fremsatte Færøernes landsstyre i 1957 for lagtinget forslag til lov for Færøerne om skolelæger. Forslaget blev i 1958 vedtaget af lagtinget og med landsstyrets anbefaling af rigsombudsmanden på Færøerne fremsendt til undervisningsministeriet med indstilling om, at der fremsattes forslag til rigslov i overensstemmelse med lagtingets vedtagelse.

Da der ikke i det af lagtinget vedtagne forslag var taget hensyn til de ved lov nr. 117 af 12. april 1957 gennemførte ændringer af skolelægeloven af 12. juli 1946, jfr. undervisningsministeriets bekendtgørelse af 3. oktober 1957 af lov om skolelæger, henstillede undervisningsministeriet — efter forud indhentet erklæring fra sundhedsstyrelsen — at der inden lovforslagets fremsættelse foretoges nogle ændringer i forslaget, så at dette førtes à jour med den reviderede danske skolelægelov. Efter at sagen på ny havde været forelagt landslægen og Færøernes landsstyre til erklæring, indstillede rigsombudsmanden, at lovforslaget med de af undervisningsministeriet foreslåede ændringer samt en af landslægen foreslået ændring af bestemmelsen i forslagets § 4, stk. 1, blev gennemført som rigslov.

I overensstemmelse hermed fremsatte undervisningsministeren forslaget til nærværende lov, der på alle væsentlige punkter bygger på forannævnte lov af 1946 med ændringer af 1957, så at der i forhold til denne lov kun er foretaget sådanne ændringer og afvigelser, som nødvendiggøres af de særlige forhold på Færøerne. Der skal i denne forbindelse peges på, at det i den danske skolelægelovs § 4, stk. 1, er fastsat, at den første almindelige undersøgelse af børnene skal finde sted i løbet af det første halvår efter børnenes indskrivning i skolen, mens det under hensyn til de ofte meget vanskelige rejseforhold på Færøerne efter landslægens forslag er bestemt i § 4, stk. 1, i den færøske skolelægelov, at den første almindelige undersøgelse skal finde sted i løbet af det første år, om muligt det første halvår, efter børnenes indskrivning i skolen.

De af den færøske skolelægeordning omfattede offentlige skoler er lagtingets gymnasieskole, der drives og bekostes af det færøske hjemmestyre, Færøernes mellem- og realskole i Thorshavn samt de kommunale skoler.

Med hensyn til udgifterne ved skolelægeordningen bestemmes det i § 10, stk. 2, i overensstemmelse med hovedreglen i den danske skolelægelovs § 11, stk. 2, at staten yder et tilskud på 50 pct. af udgiften. Man har dog anset det for rigtigst, at tilskudsreglen skal gælde for samtlige de af skolelægeordningen omfattede offentlige og private skoler på Færøerne, herunder også lagtingets gymnasieskole, selv om staten ikke i øvrigt yder tilskud til denne skoles udgifter.

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partier og vedtoges — efter at have været undergivet en kort udvalgsbehandling — uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), C. F. Ladefoged (V), Hanne Budtz (KF), Helge Larsen (RV), Robert Sandau (DR) og Petra Petersen (DKP)