Luk

Luk
Luk

Luk

L 47 Lov om ind- og udførsel af fisk.

Af: Fiskeriminister Oluf Pedersen (DR)
Samling: 1959-60
Status: Stadfæstet
Lov nr. 197 af 18-05-1960
Loven træder i stedet for og har samme formål som lov nr. 360 af 27. december 1958 om ind- og udførsel af fisk, hvilken lov havde gyldighed fra 1. januar 1959 til 30. juni 1960 (årbog 1958-59, side 163).

Den nye lov har følgende ordlyd:

§ 1. Fiskeriministeren kan for at regulere ind- og udførslen af fisk og fiskevarer i overensstemmelse med indgåede internationale aftaler udstede forbud mod indførsel her i landet og udførsel her fra landet af fersk og enhver form for behandlet eller tilberedt fisk, krebs- og skaldyr, ligesom han for at sikre og fremme afsætningen af nævnte varer kan fastsætte særlige regler for udførslen.

§ 2. I forskrifter, der udfærdiges i medfør af denne lov, kan fastsættes straf af bøde for overtrædelse af bestemmelser i forskrifterne.

Overtrædelse af bekendtgørelser, der er udfærdiget i medfør af tidligere love om ind- og udførsel af fisk, straffes med bøde.

Bøderne indbetales til fiskeriministeriet og anvendes fortrinsvis til omplantning, udsætning af yngel og dygtiggørelse af de erhvervet tilknyttede personer samt i øvrigt til andre særlige formål, der tjener til fremme af det danske fiskerierhvervs fællesinteresser. Den nærmere bestemmelse om beløbenes anvendelse træffes af fiskeriministeren efter forudgående forhandling med fiskerierhvervets hovedorganisationer.

§ 3. Denne lov træder i kraft den 1. juli 1960 og har gyldighed indtil 30. juni 1961.

Som begrundelse for forlængelsen anførte fiskeriministeren ved fremsættelsen af lovforslaget:

„Lovforslaget går ud på, at de i den nugældende lov indeholdte bestemmelser med enkelte mindre ændringer af formel karakter videreføres i yderligere et år.

I den periode, hvor den nugældende lov har været i kraft, er der i enkelte af vore aftagerlande sket visse fremskridt med hensyn til liberalisering af handelen med fiskeriprodukter. Jeg kan endvidere oplyse, at her i landet er udførslen til de lande, hvormed der handles i konvertibel valuta, med ganske enkelte undtagelser blevet frigivet, og i forbindelse med det foreliggende forslag til lov om valutaforhold er foreslået liberalisering af importen af en række fiskeriprodukter, herunder bl. a. fiskekonserves. En vis yderligere liberalisering vil i øvrigt ske for visse fiskeriprodukter, efterhånden som det europæiske frihandelsområde virkeliggøres.

Forhandlinger, der er ført inden for Den europæiske økonomiske Samarbejdsorganisation, OEEC, i et særligt fiskeriudvalg, synes endelig at tyde på, at der er muligheder for en vis yderligere liberalisering, således at man forhåbentlig efterhånden vil kunne tale om et virkeligt fremskridt med hensyn til liberaliseringen af handelen med fisk i de forskellige lande, der er tilknyttet denne organisation.

Det samme gælder derimod desværre hidtil ikke med hensyn til de andre hindringer, som eksporten møder, som f. eks. told og statssubsidier m. v.

Uanset den nævnte delvise frigivelse af handelen er de i lovforslaget indeholdte bemyndigelser til at regulere ind- og udførslen af fisk og fiskeriprodukter imidlertid endnu nødvendige, bl. a. hvor samhandelen ikke foregår i konvertibel valuta eller indeholder mængdebegrænsninger.

Det foreslås endvidere, at den i den eksisterende lov indeholdte bemyndigelse for fiskeriministeren til at fastsætte særlige regler for udførslen for at sikre og fremme afsætningen bibeholdes, idet jeg finder det meget ønskeligt, at der fortsat er muligheder for at imødekomme erhvervet eller grene heraf, når der derfra fremkommer ønsker om bistand til at gennemføre foranstaltninger til at fremme eksporten."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Johs. E. Larsen (S), Henry Gideon (V), Jacob Pedersen (KF), A. C. Normann (RV), Niels Andersen (DR) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)