Luk

Luk
Luk

Luk

L 61 Lov om ekspropriation til anlæg af et statshospital i Thorshavn.

Af: Indenrigsminister Søren Olesen (DR)
Samling: 1959-60
Status: Stadfæstet
Lov nr. 250 af 10-06-1960
Ved loven bemyndiges det færøske landsstyre til for statskassen at erhverve, om fornødent ved ekspropriation efter reglerne i lov nr. 69 af 7. maj 1881 om forpligtelse til jords afgivelse til offentlige veje, havne og landingssteder samt til offentlige skoler på Færøerne, de arealer m. v., der udkræves til opførelse af et statshospital til behandling af sindslidende i Thorshavn i overensstemmelse med godkendt plan over arealer og bygninger.

Som begrundelse for lovforslaget anførte indenrigsministeren ved fremsættelsen:

„Dette lovforslag må ses i sammenhæng med den i finansåret 1958-59 tilvejebragte flerårige bevilling til detailprojektering af et statshospital til behandling af sindslidende i tilknytning til Dronning Alexandrines hospital i Thorshavn. Udarbejdelsen af dette projekt er ganske vist endnu ikke tilendebragt, idet de statslige byggeplaner blandt andet på en række områder skal koordineres med det færøske sygehusvæsens planer for en udbygning og modernisering af Dronning Alexandrines hospital; men spørgsmålet om sikring af de for planernes gennemførelse nødvendige arealer har naturligt meldt sig allerede på et tidligt stadium af projekteringen.

Ifølge loven af 23. marts 1948 om Færøernes hjemmestyre er ekspropriation til et formål af den i lovforslaget omhandlede art et fællesanliggende, men efter at grunderhvervelsesspørgsmålet har været forelagt hjemmestyret til betænkning, har man fra færøsk side fundet, at det ville være rigtigst, at det var landsstyret, der fik ekspropriationsbemyndigelsen, ligesom det var tilfældet efter loven af 27. april 1949 om ekspropriation af grunde til anlæg af sygehuse i Tverå og Thorshavn. I lighed med den fulgte fremgangsmåde ved behandlingen af nævnte lov fandt man det endvidere fra landsstyrets side hensigtsmæssigt, at sagen først behandledes af lagtinget, der derefter enstemmigt har vedtaget det forslag, som regeringen nu har besluttet at fremsætte som lovforslag for folketinget.

Overensstemmende med lagtingets vedtagelse indeholder forslaget en bemyndigelse for Færøernes landsstyre til, om fornødent ved ekspropriation, at erhverve de arealer m. v., der er nødvendige til opførelse af statshospitalet. Dog fremhæves det udtrykkelig, at bemyndigelsen udøves på statskassens vegne.

Ved gennemførelsen af projektet påregner man at skulle disponere over arealer, der dels er i offentligt, dels i privat eje. For de arealers vedkommende, der ejes af det offentlige, foreligger tilsagn om, at de vil kunne stilles til disposition for byggeriet, og som det nærmere vil fremgå af bemærkningerne til lovforslaget, hvortil jeg henviser, har Thorshavn byråd vedtaget at afholde udgifterne ved erhvervelsen af de privatejede grunde."

Lovforslaget gennemførtes uændret og vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Johan Poulsen (V), Hanne Budtz (KF), Hermod Lannung (RV), Robert Sandau (DR), Hákun Djurhuus (UFG) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)