Luk

Luk
Luk

Luk

L 89 Lov om anlæg af en statshavn på Rømø.

Af:
Samling: 1959-60
Status: Stadfæstet
Lov nr. 199 af 18-05-1960
Loven har følgende indhold:

§ 1. Ministeren for offentlige arbejder bemyndiges til for statskassens regning at lade anlægge en fiskerihavn ved Havneby på Rømø og til at lade havnen forvalte som statshavn under vandbygningsvæsenet.

§ 2. Ministeren for offentlige arbejder bemyndiges til, om fornødent ved ekspropriation efter reglerne i forordningen af 5. marts 1845, jfr. lov nr. 6 af 10. januar 1928, at erhverve for statskassen de til det pågældende anlæg nødvendige arealer m. v.

§ 3. De i forbindelse med havneanlæggets udførelse udfærdigede dokumenter m. v. fritages for stempel- og tinglysningsafgifter samt alle andre afgifter til det offentlige.

§ 4. De nødvendige beløb til gennemførelsen af det i § 1 nævnte anlæg bevilges på de årlige finanslove.

Som begrundelse for lovforslaget anføres i de bemærkninger, der ledsagede det ved fremsættelsen:

„Tønder amt er et tyndt befolket landboamt med kun svag byudvikling og med ringe vækst som følge af stor fravandring.

Erhvervsudviklingen i amtet er væsentligt ringere end i det øvrige land, og specielt er de eksisterende fiskerimuligheder ikke udnyttet. Arbejdsløsheden er derhos betydeligt over landets gennemsnit. I erkendelse af, at det vil være nødvendigt at søge erhvervsmulighederne i de svagest befolkede og mest industrifattige områder inden for amtet ophjulpet, vedtog Tønder amtsråd i 1955 at nedsætte et udvalg med den opgave dels at foretage en undersøgelse af de befolkningsmæssige og erhvervsmæssige forhold på Rømø og i de omliggende kommuner, dels at foretage en bedømmelse af levemulighederne for en fiskerihavn ved Havneby på Rømø ud fra en undersøgelse af de i så henseende væsentlige faktorer.

Udvalget har den 18. august 1959 afgivet sin betænkning, som konkluderer i en indstilling om, at der snarest søges tilvejebragt de bevillingsmæssige forudsætninger for gennemførelsen af et tidligere udarbejdet projekt til en mindre fiskerihavn ved Havneby på Rømø.

Det fremhæves i betænkningen, at Tønder amt som det amt i Danmark, der har den laveste befolkningstæthed, og i særdeleshed Rømø kommune med omliggende kommuner, hvor der yderligere findes en ledighedsprocent svarende til de nordjyske arbejdsløshedsøers, har et særligt behov for forstærket erhvervsmæssig udvikling.

Det fremgår af udvalgets undersøgelser, at der ved Havneby på Rømø er usædvanlig gunstige naturbetingelser til stede for at bygge en havn for en relativt ringe udgift, idet havnen, som tænkes anlagt med havneindløbet i læ vendt mod øst, vil være i direkte forbindelse med Vesterhavet gennem Rømø Dyb og Lister Dyb. Samtidig er det ved nogle af laboratoriet for havnebygning ved Danmarks tekniske højskole foretagne undersøgelser godtgjort, at materialevandringen på stedet er så ringe, at havnen ikke kan forventes at ville blive generet heraf, men i forbindelse med detailprojekteringen af havneanlægget vil det dog blive nødvendigt at udføre forsøg, herunder modelforsøg, vedrørende havneværkernes udformning og placering med henblik på den størst mulige reduktion af den tilslikning, der vil fremkomme her som i andre havne med tidevand.

Ud over de særlige fangstmuligheder i og omkring Vadehavet af søtunger, hesterejer og muslinger vil havnen være velegnet til ilandbringelse af levende fisk, idet vandfornyelsen ved Rømø er meget stor.

Selv om der ikke i dag findes fiskere på Rømø, forventes det, at der i lighed med udviklingen ved de øvrige jyske vestkysthavne efterhånden vil ske tilflytning af fiskere til havnen, som under normale forhold vil få liggeplads til ca. 40 kuttere af mellemstørrelse. Ud over de fiskere, som med tiden vil bosætte sig i Havneby, kan den nye havn påregnes benyttet af en del af de 200-300 fiskerfartøjer, som fra de indre danske farvande hvert år sejler ud til vestkysthavnene for at fiske tunger fra disse, især da de fleste af disse fartøjer sejler gennem Kielerkanalen.

Der foreligger planer om anlæg af et bådeværft i havnen, hvorimod egentlige fiskeindustrielle virksomheder næppe kan ventes etableret i den nærmeste fremtid."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Peter Gorrsen (S), S. From (V), Helge Clausen (V), Frederik Slipsager (RV), Kristian Kristensen (DR), Alfred Jensen (DKP) og Hans Schmidt (SL)