Luk

Luk
Luk

Luk

B 6 Folketingsbeslutning om afslutning af en traktat mellem Danmark og Island om overførelse af dele af Den arnamagnæanske Stiftelses håndskrifter til forvaring og forvaltning af Islands universitet.

Af: Udenrigsminister J. O. Krag (S)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget samtykke til, at regeringen på Danmarks vegne med republikken Islands regering afslutter en traktat om overførelse af dele af Den arnamagnæanske Stiftelses håndskrifter til forvaring og forvaltning af Islands universitet og til sin tid ratificerer denne traktat.

Forslaget til folketingsbeslutning havde nær tilknytning til og behandledes samtidig med det af undervisningsministeren fremsatte lovforslag om ændring i fundats for Arne Magnussens Legat (se foran side 371).

Ved fremsættelsen anførte udenrigsministeren:

„Vedrørende forhistorien til traktaten, som det er hensigten snarest at undertegne her i København, tillader jeg mig at henholde mig til undervisningsministerens udtalelser i forbindelse med fremsættelsen af forslag til lov om ændring i fundats af 18. januar 1760 for Arne Magnussens Legat (Den arnamagnæanske Stiftelse).

Idet jeg henviser til bemærkningerne til forslaget, vil jeg gerne fremhæve, at det i udkastet — med hvis tekst den islandske regering er indforstået — utvetydigt fastslås, at Islands regering betragter spørgsmålet om overførelse til Island af de i Danmark beroende håndskrifter og andre nationale mindesmærker af enhver art som endeligt afgjort. Endvidere vil jeg påpege, at traktatens bestemmelser er således udformet, at der ikke gribes forstyrrende ind i arbejdet med udarbejdelse af en ny islandsk ordbog, idet visse håndskrifter forbliver her i landet i det omfang, deres fortsatte tilstedeværelse anses for nødvendig for arbejdets tilendebringelse, dog ikke ud over 25 år. Jeg anser det endelig for værdifuldt, at der i traktaten er optaget en bestemmelse, der sikrer den gensidige adgang til lån af håndskrifterne i det omfang, der er brug for dem i den videnskabelige forskning.

Ud fra ønsket om at bekræfte og bestyrke det gode forhold og den nordiske samfølelse mellem Danmark og Island anbefaler jeg hermed traktaten til det høje tings velvillige og hurtige behandling."

Det traktatudkast, som befuldmægtigede for de to lande var nået til enighed om, indeholdt følgende 10 artikler:

Artikel 1.

Så snart den ved dansk lov nr... af om ændring i fundats af 18. januar 1760 for Arne Magnussens Legat (Den arnamagnæanske Stiftelse) bestemte deling af stiftelsen i to afdelinger er gennemført, overføres de håndskrifter og arkivalier, der skal forvares og forvaltes af universitetet i Reykjavik, til Island.

Artikel 2.

Den islandske regering påtager sig gennem universitetet i Reykjavik at forvare og forvalte de til Island overførte håndskrifter og arkivalier i overensstemmelse med reglerne i fundatsen for Arne Magnussens Legat.

Artikel 3.

Samtidig med håndskrifternes overførelse foretages en deling af Den arnamagnæanske Stiftelses kapital, som for tiden udgør ca. 100.000 kr., og et efter lovens § 3, stk. 4, fastsat beløb tillægges universitetet i Reykjavik med pligt for dette til at forvalte og anvende midlerne i overensstemmelse med stiftelsens fundats.

Artikel 4.

De af denne traktat omfattede håndskrifter og arkivalier med tilhørende kapital skal udgøre „Den arnamagnæanske Stiftelse i Island", hvilken betegnelse vil blive stadfæstet af Islands regering.

Artikel 5.

Til Den arnamagnæanske Stiftelse i Island afgives fra det kgl. bibliotek i København de håndskrifter, der omfattes af de i medfør af ovennævnte lovs § 3, stk. 3, trufne afgørelser.

Artikel 6.

De kontraherende parter er enige om, at den trufne ordning skal anerkendes som en fuldstændig og endelig afgørelse af alle ønskemål fra islandsk side angående overgivelse af i Danmark beroende nationale islandske mindesmærker af enhver art. I overensstemmelse hermed skal der ikke i fremtiden fra den islandske stats side kunne rejses eller støttes krav eller ønskemål om udlevering af sådanne mindesmærker fra danske arkiver eller samlinger, offentlige som private.

Artikel 7.

Overførsel til Island af sådanne håndskrifter, der efter den danske stiftelsesbestyrelses skøn er af betydning for den udarbejdelse af en ny islandsk ordbog, der for tiden pågår i Danmark, iværksættes ikke, før dette arbejde er tilendebragt, dog senest femogtyve år efter denne traktats ikrafttræden.

Artikel 8.

Ved aftale mellem de to landes undervisningsministre fastsættes regler om gensidig adgang for stiftelsens to afdelinger til lån af håndskrifter til brug for den videnskabelige forskning.

Artikel 9.

Eventuelle tvistigheder vedrørende forståelsen af nærværende traktat skal gøres til genstand for drøftelse ad diplomatisk vej. Opnås der ikke herigennem en tilfredsstillende løsning, forelægges spørgsmålet til endelig afgørelse af et nævn, der består af to medlemmer udnævnt af den danske regering, to medlemmer udnævnt af den islandske regering samt af en opmand, udnævnt af nævnets 4 medlemmer. Kan enighed om valg af opmand ikke opnås mellem disse, vil parterne anmode præsidenten for Den mellemfolkelige Domstol i Haag om at foretage valget.

Artikel 10.

1. Denne traktat, der er udfærdiget på dansk og islandsk, således at begge tekster skal have samme gyldighed, skal ratificeres, og ratifikationsinstrumenterne udveksles i København snarest muligt.

2. Denne traktat skal træde i kraft fra datoen for udvekslingen af ratifikationsinstrumenterne.

Angående sagens behandling i folketinget henvises til, hvad der herom er anført i forbindelse med omtalen af undervisningsministerens lovforslag om Arne Magnussens Legat (se ovenfor).

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges med 110 stemmer mod 40 (de uafhængige samt medlemmer af KF og V).

7. Folketingsbeslutning i henhold til grundlovens § 47 med hensyn til statsregnskabet for finansåret 1958-59. [C. sp. 251].

Statsrevisorernes betænkning over statsregnskabet for finansåret 1958-59 anmeldt i folketingsårets 1. samling 4/10 (F. sp. 21). Henvist til et udvalg på 17 medlemmer (Brodthagen, Gorrsen, Ove Hansen, Poul Nilsson, Johs. E. Larsen, Th. Mikkelsen, Astrid Skjoldbo, Morten Larsen, J. M. Pedersen, Conrad Kofoed, Anders Andersen, Ejner Kristensen, Johan Poulsen, Paabøl, Fanger, Poul Claussen og Marie Antoinette von Lowzow), som ikke nåede at få afgivet betænkning inden slutningen af folketingsårets 1. samling.

I 2. samling på ny hen vist til et udvalg på 17 medlemmer (Brodthagen [formand], Gorrsen, Ove Hansen, Bjørn Krogh, H. Larsen (Bjerre), Th. Mikkelsen, Poul Nilsson, Astrid Skjold- bo, Axel Sørensen [næstformand], Anders Andersen, P. E. Eriksen, Ejner Kristensen, Damsgaard (fra 13/1 Johan Poulsen), Gottschalck-Hansen, Haunstrup Clemmensen, Marie Antoinette von Lowzow og Chr. Madsen), som afgav betænkning 13/4 (B. sp. 471). 1. beh. af det i betænkningen indeholdte forslag til folketingsbeslutning 19/4 (F. sp. 2921). 2. (sidste) beh. 25/4 (F. sp. 2978).

Ved folketingsbeslutningen godkender folketinget statsregnskabet for 1958-59.

I folketingsudvalgets betænkning anføres:

„Udvalget har afholdt 4 møder og indhentet oplysninger om en række forhold. Der er modtaget oplysninger fra undervisningsministeriet om anvendelse af tipsmidler til istandsættelsesarbejder på et statsseminarium og fra ministeren for Grønland om årsagen til, at 5 udsteder har måttet skifte bestyrer på grund af store underskud.

Fra socialministeriet har man modtaget oplysninger om revisionen af åndssvagevæsenets institutioners regnskaber; det er udvalgets opfattelse, at revisionsdepartementet bør foretage denne revision.

I et møde, hvori deltog statsrevisor Gustav Pedersen og departementschef O. Remke, drøftedes et af udenrigsministeriet foretaget indkøb af fransk valuta."

Ved forslagets 1. behandling i folketinget omtalte Gustav Pedersen (S) sidstnævnte sag om indkøb af fransk valuta, som også Brodthagen (S) tog stilling til.

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges enstemmigt, idet de uafhængige afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Alsing Andersen (S), Ib Germain Thyregod (V), Poul Møller (KF), Helge Larsen (RV), Aksel Larsen (SF) og I. A. Rimstad (U)