Luk

Luk
Luk

Luk

L 21 Lov om ændring i lov om pensioner, der er fastsat i henhold til de før 1. april 1958 gældende lønnings- og pensionslove.

Af: Finansminister Kjeld Philip (RV)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 146 af 20-05-1961
Ved loven indføjes som § 6 A følgende nye bestemmelse i lov nr. 81 af 21. marts 1959 om pensioner, der er fastsat i henhold til de før 1. april 1958 gældende lønnings- og pensionslove:

Såfremt ydelse af overenskomsttillæg i medfør af § 1, stk. 4, bevirker, at den pensionisten allerede tillagte indtægtsbestemte folkepension bortfalder, fritages den pågældende fra det tidspunkt, da han opfylder de almindelige betingelser for at opnå folkepensionens mindstebeløb, for det i §§ 2 og 3 omhandlede pensionsfradrag.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne til det af finansministeren fremsatte lovforslag:

„Ved nyordningen af pensionsforholdene for de statspensionister, hvis pension er beregnet efter de før 1. april 1958 gældende regler, blev det ved §§ 2 og 3 i lov nr. 81 af 21. marts 1959 om pensioner, der er fastsat i henhold til de før nævnte dato gældende lønnings- og pensionslove, bestemt, at egenpensionister og enkepensionister, i hvis bruttopensionsbeløb der er indregnet reguleringstillæg som for forsørgere, jfr. § 92, stk. 1, i lov nr. 301 af 6. juni 1946 om statens tjenestemænd, alt efter pensionens størrelse må tåle et nærmere angivet fradrag i denne, når de opfylder de almindelige betingelser for at opnå folkepensionens mindstebeløb uden samtidig at have adgang til indtægtsbestemt folkepension.

Denne bestemmelse har sin begrundelse deri, at pensionerne før 1. april 1958 ikke kunne suppleres med mindstebeløbet, men kun med indtægtsbestemt folkepension, og at det efter 1. april 1958 ikke skønnedes rimeligt, at samtlige tidligere beregnede pensioner forhøjedes med mindstebeløbet, idet foretagne undersøgelser og beregninger havde vist, at pensioner fastsat efter de ældre pensionslove gennemsnitlig var ikke uvæsentlig højere end tilsvarende pensioner beregnet efter 1958-loven.

Det må imidlertid forudses, at et ikke ubetydeligt antal af de efter de ældre love fastsatte pensioner, som efter deres hidtidige størrelse har kunnet suppleres med indtægtsbestemt folkepension, gennem ydelse af det i lønningsloven af 1958, § 88, omhandlede overenskomsttillæg vil passere grænsen for indtægtsbestemt folkepension med det resultat, at pensionisten kun vil være berettiget til folkepensionens mindstebeløb. Herved vil den pågældende blive omfattet af fradragsbestemmelserne i §§ 2 og 3 i forannævnte lov. Dette vil efter omstændighederne kunne bevirke, at den pågældende pensionist i samlet efterlønmæssig henseende er ugunstigere stillet efter ydelsen af overenskomsttillæg. Et sådant resultat vil være ubilligt, og der stilles derfor forslag om, at pensionisten i de tilfælde, hvor ydelse af overenskomsttillæg bevirker, at den allerede tillagte indtægtsbestemte folkepension bortfalder, fritages for fradrag i tjenestemandspensionen fra det tidspunkt, da han opfylder de almindelige betingelser for at opnå folkepensionens mindstebeløb."

Lovforslaget vedtoges i folketinget uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Holger Eriksen (S), Viggo Hauch (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Grethe Philip (RV), Erik A. Jensen (SF) og Ejnar Bækgaard (U)