Luk

Luk
Luk

Luk

L 23 Lov om ændringer i lov om normering og klassificering af statstjenestemandsstillinger.

Af: Finansminister Kjeld Philip (RV)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. B 7 af 26-04-1961
Lovforslaget og det samtidig af finansministeren fremsatte lovforslag om ændring i lov om lønninger og pensioner m. v. til statens tjenestemænd (se nærmest efterfølgende sag) byggede ligesom det af udenrigsministeren fremsatte forslag til lov om udenrigstjenesten (se ovenfor under nr. 2) på udenrigskommissionens betænkning af 27. oktober 1960.

Under behandlingen i folketinget foretoges ifølge ændringsforslag af et flertal i det nedsatte udvalg (S, RV og SF) en udvidelse af antallet af tjenestemænd i hjemmetjenesten med en sekretariatschef i 26. lønningsklasse og 2 tjenestemænd i 19.-24. lønningsklasse på grund af udvalgsflertallets forslag om oprettelse af et særligt sekretariat som foreslået af udenrigskommissionen, jfr. dennes betænkning side 20. Endvidere foretoges en udvidelse med 5 tjenestemænd i 19.-24. lønningsklasse på grund af udvalgsflertallets ændringsforslag om genoplivelse af den i den hidtidige normerings- og klassificeringslov hjemlede stipendiatordning, der på grund af personalemangel ikke havde kunnet udnyttes efter sit formål, og tillige forhøjedes antallet af ambassadører og gesandter med 1 for at skabe grundlag for oprettelse af en stilling som ambassadør i Lagos. Dette ændringsforslag stilledes af hele udvalget.

Under behandlingen i folketinget ændredes endvidere bestemmelsen om udetillægsnævnets sammensætning. Efter den hidtidige lov bestod den politiske repræsentation i nævnet af 4 medlemmer valgt af folketinget efter forholdstal. I overensstemmelse med udenrigskommissionens betænkning gik bestemmelsen i det fremsatte lovforslag ud på, at de i folketingets finansudvalg repræsenterede partier hver skulle vælge et medlem blandt folketingets medlemmer. Ud fra den opfattelse, at det politiske eiement måtte opfattes som en repræsentation for folketinget og derfor i henhold til grundlovens § 52 skulle vælges efter forholdstal, affattedes bestemmelsen om nævnets sammensætning ifølge et ændringsforslag til 2. behandling, stillet af et flertal (udvalget undtagen SF) således:

Nævnet sammensættes på følgende måde:

a. Formanden udpeges af finansministeren, og udenrigsministeren udnævner 2 medlemmer.

b. 5 medlemmer vælges af folketinget blandt dettes medlemmer efter forholdstal. Bortset fra nødvendige suppleringsvalg sker der nyvalg af folketingsvalgte medlemmer, hver gang folketingsvalg har fundet sted. Nævnets udgifter bevilges på finansloven.

Loven trådte ligesom de to andre samtidig behandlede love i kraft straks med virkning fra 1. april 1961.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt.

Om lovens indhold og lovforslagets behandling i folketinget henvises i øvrigt til det under lov om udenrigstjenesten anførte.
Partiernes ordførere
Alsing Andersen (S), Viggo Hauch (V), Ole Bjørn Kraft (KF), Helge Larsen (RV), Aksel Larsen (SF) og I. A. Rimstad (U)