Luk

Luk
Luk

Luk

L 46 Lov om ændringer i lov om udøvelse af jordemodergerning.

Af: Indenrigsminister Hans Knudsen (S)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 115 af 03-05-1961
Ifølge lov nr. 90 af 31. marts 1953 om udøvelse af jordemodergerning § 24 skulle loven forelægges til revision i folketingsåret 1960-61.

Der har i den anledning været drøftelser med sundhedsstyrelsen, Københavns magistrat og bestyrelserne for Amtsrådsforeningen, Købstadforeningen, Embedslægeforeningen og Jordemoderforeningen. Der har været enighed om, at loven i det hele har virket tilfredsstillende.

Foruden en ophævelse af den nævnte revisionsbestemmelse og en redaktionel ændring af lovens § 14, stk. 1, indeholder nærværende lov en ændring af bestemmelserne i § 14, stk. 2, om kommunernes refusion af visse af jordemødrenes udgifter.

Ændringen går ud på at give indenrigsministeren mulighed for efter forhandling med Københavns magistrat, Amtsrådsforeningen, Købstadforeningen og Jordemoderforeningen at fastsætte en takstmæssig godtgørelse til jordemødrene for deres udgifter til desinfektionsmidler, lægemidler og sygeplejeartikler m.v., hvorved den administrativt besværlige gennemgang af bilagene for de enkelte jordemødres indkøb af desinfektionsmidler vil kunne undgås.

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle sider og vedtoges enstemmigt.

Under behandlingen berørtes spørgsmålet om at give jordemødre adgang til at give narkose, idet en ordning af dette spørgsmål inden for den gældende lovs rammer snart kunne forventes.

Det hedder herom i udvalgets betænkning:

„Udvalget har forespurgt ministeren, hvilke former for narkose der eventuelt vil kunne gives af jordemødre. Af ministerens svar fremgår, at jordemødre ikke skal have ret til at iværksætte universel narkose, men kun universel analgesi. Der er for nylig fremkommet apparatur, som sundhedsstyrelsen har ladet undersøge, og meget tyder på, at dette apparatur er så godt, at det kan forventes, at sundhedsstyrelsen inden for en overskuelig fremtid indstiller til indenrigsministeren, at der gives jordemødre tilladelse til at iværksætte universel analgesi med trilene på betingelse af,

a) at jordemødrene gennemgår særligt kursus i at foretage trilene-analgesi,

b) at der kun anvendes et godkendt apparatur,

c) at apparaturet kontrolleres regelmæssigt."
Partiernes ordførere
Elna Syvertsen (S), Ellen Poulsen (V), Ellen Strange Petersen (KF), Else-Merete Ross (RV) og Iver Poulsen (U)