Luk

Luk
Luk

Luk

L 75 Lov om kontrol med arbejder af ædle metaller m. v.

Af: Minister for handel, industri og søfart Lars P. Jensen (S)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 211 af 16-06-1961
Loven træder i stedet for lov nr. 55 af 5. april 1888 angående stempling af arbejder, forfærdigede af guld eller sølv, der indeholdt de hidtil gældende bestemmelser om holdigheden af guld- og sølvarbejder og om stempling af sådanne arbejder.

Den omfatter som den hidtil gældende lov arbejder af guld eller sølv og herudover tillige arbejder af platin og palladium, og det bestemmes i § 1, at sådanne arbejder kun må sælges eller udbydes til salg under betegnelserne „guld", „sølv", „platin" eller „palladium", såfremt de opfylder visse mindstekrav til holdigheden. Disse krav er i § 2 som hidtil fastsat til 826 0/00 for sølv og 585 0/00 for guld, mens der for platin og palladium kræves et indhold af 950 0/00 rent platin eller palladium. Varer, der sælges under de nævnte betegnelser, skal være forsynet med et stempel, der angiver holdigheden, og et stempel, der angiver vedkommende fabrikants eller forhandlers navn. Det er endvidere i samme paragraf fastsat, at såkaldte pletvarer kun må sælges eller udbydes til salg under betegnelser, der angiver disse varers karakter af pletvarer, idet man herved søger at undgå, at pletvarer udgives for at være arbejder af ædle metaller. Ligeledes for at undgå forveksling med de arbejder af ædle metaller, der har det foreskrevne mindsteindhold af ædle metaller, er det fastsat, at arbejder af ædle metaller, der ikke opfylder holdighedskravene, og pletvarer ikke må sælges eller udbydes til salg med noget stempel, der angiver holdigheden eller kan forveksles med et holdighedsstempel.

Reglerne om holdighedsstempel og navnestempel i §§ 4-6 er i alt væsentligt i overensstemmelse med de hidtil gældende regler om sådanne stempler. Navnestemplet skal som hidtil være optaget i et navnestempelregister, der føres af direktøren for patent- og varemærkevæsenet.

Adgangen til at få varerne undersøgt og stemplet af statsguardejnen med de tre tårne er opretholdt.

Mens den offentlige kontrol med arbejder af ædle metaller ikke hidtil har spillet nogen væsentlig rolle i praksis, idet kun få virksomheder har indsendt deres arbejder til undersøgelse og stempling hos statskontrollen, indføres der ved denne lovs § 9 en stikprøvevis kontrol med arbejder af ædle metaller hos de virksomheder, der har et registreret navnestempel, ligesom der skal føres kontrol med ædle metaller i uforarbejdet stand.

De virksomheder, der omfattes af ordningen, skal betale en afgift for hver prøve, der udtages, og afgifterne skal dække den del af statskontrollens udgifter, der ikke dækkes af de afgifter, statskontrollen måtte oppebære for andet kontrolarbejde, d. v. s. afgifter for undersøgelse og stempling af indsendte arbejder af ædle metaller og af indsendte prøver af varer af ædle metaller. Afgiften for prøveudtagning må fastsættes på grundlag af statskontrollens budget under hensyntagen til de forventede udgifter og indtægter i øvrigt, og en tilpasning af afgiften må følgelig foretages en gang om året. Herved er imødekommet et af guldsmedefaget fremsat ønske om, at udgifterne til statskontrollen fordeles blandt virksomhederne på denne måde.

Af hensyn til den særlige udgiftsfordeling og de tekniske problemer, som lovens gennemførelse i praksis kan medføre, er der — ligeledes efter branchens eget ønske — i §12 indsat en bestemmelse om nedsættelse af et nævn på tre medlemmer til bistand ved lovens administration.

Nævnet, der skal bestå af en repræsentant for handelsministeriet, en repræsentant for statsguardejnen og en repræsentant for guldsmedefaget, skal have til opgave at bistå ved tilrettelæggelsen og gennemførelsen af kontrollen, afgive indstilling om afgiften for prøveudtagning m. v. og yde vejledning med hensyn til tvivlsspørgsmål om stemplingspligtens omfang.

Fritaget for det i loven fastsatte krav om stempling af arbejder af ædle metaller er dog ifølge § 7:

1. lægers, tandlægers eller tandteknikeres arbejder til brug for patienter,

2. arbejder til industrielt brug, herunder halvfabrikata,

3. arbejder, der midlertidigt indføres som vareprøver eller til udstilling,

4. arbejder, der som følge af deres skrøbelighed eller ringe størrelse ikke kan forsynes med stempler,

5. ure, importerede i kasser af ædle metaller,

6. fyldepenne, kuglepenne, pencils og dele dertil og

7. arbejder, der godtgøres at være fremstillet før denne lovs ikrafttræden.

Lovforslaget, der under udvalgsbehandlingen kun undergik ganske uvæsentlige ændringer, blev ved 3. behandling vedtaget med 114 stemmer (S, KF, RV og SF) mod 34 (V og Uafh.).
Partiernes ordførere
Th. Mikkelsen (S), Anker Lau (V), Knud Thomsen (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Kai Moltke (SF) og Arne Bertelsen (U)