Luk

Luk
Luk

Luk

B 12 Forslag til folketingsbeslutning om foranstaltninger til oprettelse af offentlige plejehjem og hjem for kronisk syge m. m.

Samling: 1961-62
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

Folketinget beslutter at opfordre regeringen til — om fornødent ved lovændringer — at træffe de nødvendige foranstaltninger for at skaffe plads til gamle og kronisk syge på offentlige plejehjem og hjem for kronisk syge med det formål at bidrage til løsningen af et alvorligt socialt problem og samtidig at aflaste de offentlige hospitaler.

I sin fremsættelsestale begrundede Chr. Madsen (SF) som ordfører for forslagsstillerne nærmere forslaget. Han sluttede sin redegørelse således:

„Efter de oplysninger, der foreligger for os, er der et stort behov for plejehjem, ikke alene fordi offentlige hospitaler bør aflastes, men først og fremmest for at hjælpe ældre og kronisk syge. For at opnå den rigtige og nødvendige behandling må plejehjemmene indeholde alle kendte hjælpemidler, og lægevidenskaben må tages med på råd. Der skal muligvis planlægges, hvor mange offentlige plejehjem der er brug for, og hvor de skal placeres. Gamle sygehuse, der skal nedlægges, vil antagelig kunne indgå fortrinligt i denne planlægning.

Med disse ord skal jeg anbefale forslaget, idet jeg opfordrer regeringen til, om fornødent ved lovændringer, at træffe de nødvendige foranstaltninger til at skaffe plads til gamle og kronisk syge på offentlige plejehjem og hjem for kronisk syge med det formål at bidrage til en løsning af et alvorligt socialt problem og samtidig en aflastning af de offentlige hospitaler."

Ved 1. behandling belyste socialministeren indgående det rejste problem, hvis betydning man var klar over i socialministeriet. For at få sagen klarlagt havde allerede socialministerens forgænger i embedet nedsat et udvalg, der arbejdede med sagen. „Dette udvalg, der ud over spørgsmålet om behovets omfang — herunder også behovet for plejehjemspladser til yngre — skal behandle en række andre spørgsmål, der vedrører plejehjemmene, har nu nylig udsendt spørgeskemaer om behovet. Udvalget har allerede holdt en række møder, og jeg må skønne, at det vil kunne afgive betænkning i det, jeg vil kalde for den nærmere fremtid — inden for en 3-4 måneders forløb. Vi regner med, at man dermed får et overblik over omfanget af det problem, der her foreligger, og vi regner med at få forslag om, hvordan vi yderligere skal stimulere interessen for oprettelse af plejehjem.

For mig at se vil det være det rigtigste, at vi afventer dette udvalgs indstilling, inden der foretages nye skridt på dette område, så meget mere som udbygningen af plejehjemsforsorgen netop i øjeblikkets situation næppe kan øges væsentligt ud over, hvad vi gør, på grund af arbejdskraftsituationen."

Socialministeren sluttede sin stillingtagen til forslaget således:

"Af min redegørelse vil man have forstået, at jeg er klar over, at vi ikke blot har øjeblikkelige problemer, men at vi fremover får en række problemer, og man vil have forstået, at vi er gået i gang med løsningen af dem. Jeg vil derfor mene, at det forslag, vi her behandler, ikke tjener noget egentligt formål.

Jeg forstår, at de ærede forslagsstillere med forslaget har villet sætte et arbejde på plejehjemsområdet i gang, og jeg erkender den gode vilje, der ligger bag denne tanke; men da arbejdet, som jeg her har nævnt, allerede er taget op af ministeriet og vil blive fulgt op med stor opmærksomhed, skal jeg tillade mig at henstille til de ærede forslagsstillere, at de tager forslaget tilbage."

Foruden ministeren havde de tre forslagsstillere ordet. Ved forhandlingens slutning henvistes forslaget — på forslag af Mørk (S) — til et udvalg. Dette afgav ikke betænkning.
Partiernes ordførere
Chr. Madsen (SF)