Luk

Luk
Luk

Luk

B 2 Folketingsbeslutning angående et af Den internationale Arbejdskonference i Genéve i 1959 vedtaget udkast til konvention om lavalder for adgang til beskæftigelse om bord på fiskerfartøjer.

Af: Minister for handel, industri og søfart Hilmar Baunsgaard (RV)
Samling: 1961-62
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget samtykke til ratifikation af ovennævnte konvention.

Konventionen fastsætter som hovedregel den almindelige lavalder for beskæftigelse om bord på fiskerfartøjer til 15 år og for kullempere eller fyrbødere til 18 år og bringer dermed fiskere ind under de samme lavalderregler, som gennem en årrække har været gældende for andre søfarende i henhold til konvention nr. 15 angående fastsættelse af en minimumsalder for anvendelse af unge mennesker som kullempere eller fyrbødere og konvention nr. 58 angående lavalder for børns arbejde til søs. Disse konventioner blev ratificeret af Danmark henholdsvis i 1923 og i 1955.

De i konvention nr. 112 opstillede krav er for Danmarks vedkommende opfyldt ved § 10 i sømandslov nr. 229 af 7. juni 1952, der fastsætter, at unge mænd under 15 år og unge kvinder under 18 år ikke må anvendes til arbejde om bord, og at ingen under 18 år må anvendes som kullemper og ingen under 19 år som fyrbøder eller motormand. Det bemærkes i denne forbindelse, at de i sømandsloven fastsatte regler for søfarende principielt også er gældende for fiskere.

Ved fremsættelsen af forslaget til folketingsbeslutning anførte handelsministeren bl. a.:

„Under hensyn til, at de i konventionerne indeholdte lavalderregler er lovfæstet og nu har været gældende i en længere årrække, uden at dette har givet anledning til vanskeligheder, og de to ældre konventioner for længst er ratificeret, er der mellem fiskeriministeriet, fiskeriets hovedorganisationer og handelsministeriet enighed om, at det må anses for ønskeligt, at også konventionen om lavalder for adgang til beskæftigelse om bord på fiskerfartøjer ratificeres.

Da de gældende færøske lovbestemmelser fastsætter lavalderen for arbejde til søs til 14 år, vil det ved ratifikationen være nødvendigt at tage forbehold, for så vidt angår Færøerne."

Forslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider. Det vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Kristen Østergaard (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Chr. Madsen (SF), Grethe Philip (RV) og Birthe Wetlesen (U)