Luk

Luk
Luk

Luk

B 3 Folketingsbeslutning vedrørende en af Den internationale Arbejdskonference i Genève i året 1961 vedtagen konvention om delvis ændring af de af Den internationale Arbejdsorganisations generalkonference på dens første 32 møder vedtagne konventioner.

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1961-62
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget samtykke til Danmarks ratifikation af ovennævnte i 1961 vedtagne konvention.

Konventionen tilsigter at ændre en slutningsbestemmelse, som forekommer i alle de konventioner, der blev vedtaget af arbejdskonferencen i årene 1919-49.

Ved den pågældende slutningsbestemmelse er det pålagt Det internationale Arbejdsbureaus styrelsesråd med regelmæssige mellemrum — hvert 5. eller hvert 10. år — at forelægge arbejdskonferencen en redegørelse vedrørende konventionens gennemførelse og i forbindelse hermed at overveje, om spørgsmålet om hel eller delvis ændring af konventionen bør sættes på konferencens dagsorden.

Ved den nu foreliggende konvention ændres denne slutningsbestemmelse i disse ældre konventioner, således at bestemmelsen får samme ordlyd som den tilsvarende bestemmelse i de siden 1951 vedtagne konventioner.

I den tilsvarende bestemmelse i disse nyere konventioner hedder det, at styrelsesrådet, når det måtte anse det for nødvendigt, skal forelægge konferencen en redegørelse vedrørende konventionens gennemførelse og samtidig overveje, om ændring af konventionen bør sættes på konferencens dagsorden.

Ved den mere smidige formulering, der er anvendt i de nyere konventioner, undgår man at pålægge medlemslandene, styrelsesrådet og konferencen arbejdet med at behandle redegørelser vedrørende ældre konventioner, til hvis gennemførelse der ikke nødvendigvis knytter sig nogen særlig aktualitet, og det bliver muligt i højere grad at koncentrere arbejdet om spørgsmål, der i større udstrækning kan påkalde arbejdskonferencens interesse.

Ved fremsættelsen af forslaget til folketingsbeslutning anførte socialministeren bl. a.:

„Den konvention, der nu foreslås ratificeret af Danmark, blev vedtaget enstemmigt ved arbejdskonferencen i juni 1961. En beretning om forløbet af denne arbejdskonference er i december 1961 omdelt til medlemmerne af det høje ting. Som de ærede medlemmer vil se, indeholder denne beretning i bilaget dels en oversigt over samtlige de internationale arbejdskonventioner, der er blevet vedtaget siden Den internationale Arbejdsorganisations oprettelse i 1919, dels en oversigt over, hvilke af disse konventioner der hidtil er blevet ratificeret af Danmark.

Jeg vil gerne tilføje, at regeringen stadig arbejder med spørgsmålet om Danmarks mulighed for at ratificere flere af de internationale arbejdskonventioner, end vi hidtil har gjort. I denne forbindelse minder jeg om, at tinget tidligere i denne samling har tiltrådt et forslag om Danmarks ratifikation af en konvention, der blev vedtaget af arbejdskonferencen i 1959, om lavalderen for adgang til beskæftigelse på fiskerfartøjer. Jeg håber, det vil være muligt senere i løbet af dette folketingsår at fremsætte forslag om Danmarks ratifikation af yderligere en eller flere internationale arbejdskonventioner."

Forslaget gav i folketinget ikke anledning til nogen debat. Det vedtoges uændret og enstemmigt uden at have været undergivet udvalgsbehandling.