Luk

Luk
Luk

Luk

L 141 Forslag til lov om ændringer i skifteloven.

Af: Justitsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1961-62
Status: Bortfaldet
Lovforslaget om ændringer i skifteloven fremsattes i forbindelse med arvelovsforslaget. Lovforslaget var i overensstemmelse med det udkast, der er fremsat i betænkningen fra det udvalg, som justitsministeriet den 24. februar 1954 nedsatte angående arvelovgivningen.

Ved lovforslaget foreslås overskriften til skiftelovens kapitel 5 ændret, så at de i dette kapitel indeholdte regler i modsætning til, hvad der gælder nu, også skal finde anvendelse i tilfælde af fuldstændigt særeje.

Den vigtigste regel i lovforslaget er imidlertid den som § 62 b, stk. 2, i skifteloven foreslåede nye bestemmelse, der er sålydende:

„Den efterlevende ægtefælle har altid ret til af boet at udtage så meget, at værdien heraf sammenlagt med hans boslod og arvelod og hans særeje udgør indtil 6 000 kr."

I udvalgets betænkning begrundes denne regel med hensynet til den efterlevende ægtefælle. Et skifte under små kår vil gennemsnitlig være meget byrdefuldt for den efterlevende ægtefælle, og arvingerne vil ofte ikke få nogen økonomisk fordel, der står i forhold hertil.

Endvidere foreslås de gældende regler om tinglyst skifteekstrakt afløst af en smidigere ordning, der giver større sikkerhed for arvingerne. Ordningen går ud på, at skifteretten — under de samme betingelser som hidtil — skal kunne give henstand med udbetalingen af børnenes arvelodder, til børnene bliver myndige. Henstanden gives mod en efter skifterettens skøn betryggende sikkerhed, og det er meningen, at skifteretten i det enkelte tilfælde skal kunne stille vilkår om den sikkerhed, som efter boets forhold må anses for mest betryggende for den umyndige.

Herudover foreslås i lovforslagets § 1 forskellige mindre væsentlige ændringer, hovedsagelig af redaktionel art.

Lovforslagets §§ 2-5 indeholder ikrafttrædelsesbestemmelser, overgangsbestemmelser m. v.

Folketingets 1. behandling af lovforslaget foretoges sammen med 1. behandling af forslag til arvelov. Lovforslaget mødte stort set velvilje fra alle sider, idet dog flere af ordførerne udtrykte ønske om, at den foreslåede grænse for ægtefællens udtagelsesret i henhold til lovens § 62 b, 3000 kr., forhøjedes, måske til 10 000 kr.

Lovforslaget henvistes til samme udvalg som forslag til arvelov. Udvalget nåede ikke at tilendebringe sit arbejde inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Edel Saunte (S), Ib Germain Thyregod (V), Hagen Hagensen (KF), Else-Merete Ross (RV), Herluf Rasmussen (SF) og I. A. Rimstad (U)