Luk

Luk
Luk

Luk

L 145 Forslag til lov om ændringer i biografteaterloven.

(Filmsfonden).

Af: Minister for kulturelle anliggender Julius Bomholt (S)
Samling: 1961-62
Status: Bortfaldet
Lovforslaget havde nær tilknytning til det ovenfor omtalte lovforslag om teatre, hvorefter statens tilskud til teaterformål fremtidig skulle søges bevilget på finansloven i stedet for at ydes af filmsfondens midler. Forslaget indeholdt de nødvendige ændringer i biografteaterlovens bestemmelser om, til hvilke formål filmsfondens midler kan anvendes. Samtidig foresloges disse bestemmelser bragt i overensstemmelse med den i praksis stedfundne udvikling med hensyn til ydelse af tilskud, ligesom de i loven fastsatte grænser for tilskud til de enkelte formål foresloges ophævet. Disse beløbsgrænser er i en årrække blevet overskredet med hjemmel i tekstanmærkninger til finansloven. I forbindelse hermed foresloges det at ophæve bestemmelsen om, at den del af filmsfondens midler, der ikke anvendes til de angivne formål, skal udbetales til undervisningsministeriet til dækning af udgifter til understøttelse af kunstnere og videnskabsmænd samt til fremme af kunstneriske og videnskabelige formål. Bestemmelsen, der i praksis er blevet administreret således, at der årlig er overført 100 000 kr. som rådighedsbeløb til undervisningsministeriet, foresloges erstattet af forslagets § 28, stk. 4, hvorefter ministeren for kulturelle anliggender til anvendelse til almene kulturelle formål henhørende under undervisningsministeriets og nu tillige ministeriet for kulturelle anliggenders område med tilslutning af finansudvalget kan yde støtte af fondens midler til kulturelle formål.

Man har imidlertid fundet det nødvendigt at opretholde et rådighedsbeløb til støtte af almene kulturelle formål. Da det beløb, der hidtil har været til disposition til fremme af de omhandlede formål, af ministeriet er anset for utilstrækkeligt, foresloges det at stille et beløb på 150 000 kr. til rådighed for ministeren for kulturelle anliggender, som har overtaget den største del af det område, der hidtil gennem rådighedsbeløbet har været støttet af undervisningsministeriet, mens undervisningsministerens rådighedsbeløb foresloges fastsat til 50 000 kr.

Endelig foresloges et par bestemmelser, som ikke har været anvendt i praksis, udtaget af loven om biografteatervæsenets ordning (§ 26, stk. 2, og § 31).

Lovforslaget blev ikke behandlet til ende i folketingsåret.
Partiernes ordførere
Niels Matthiasen (S), Harald Nielsen (V), N. Gottschalck-Hansen (KF), Helge Larsen (RV), Morten Lange (SF) og I. A. Rimstad (U)