Luk

Luk
Luk

Luk

L 45 Lov om ændring af lov om kvalitetskontrol med fisk og fiskevarer.

Af: Fiskeriminister A. C. Normann (RV)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 167 af 16-05-1962
Ved loven foretages nogle ændringer i kapitel 4 i lov nr. 150 af 11. maj 1954 om kvalitetskontrol med fisk og fiskevarer. Der tages herved sigte på at gøre det muligt her i landet at fremstille og forhandle foderblandinger bestemt til foder for fisk, uden at der kræves givet helt så udførlige oplysninger til køberne, som det har været krævet i henhold til den hidtil gældende lovgivning om foderstoffer til landbruget, idet man samtidig søger at sikre, at fremstilling og forhandling kan ske på forsvarlig måde.

Om baggrunden for og indholdet af lovens bestemmelser anføres i bemærkningerne til det af fiskeriministeren fremsatte lovforslag:

„I henhold til bemærkningerne til § 1 i det af landbrugsministeriet udarbejdede forslag til lov om handel med foderstoffer omfatter lovforslaget — i modsætning til lov nr. 135/1939 af 13. april 1938 om handel med foder- og gødningsstoffer samt grundforbedringsmidler — alene foderstoffer, som anvendes inden for husdyrbruget.

Herved har man bl. a. undtaget foder til fisk fra de for handel med foder til husdyrbrug gældende regler. Dette skyldes, som det også fremgår af bemærkningerne til ovennævnte lovforslag, et almindeligt ønske fra dambrugserhvervet, der i den senere tid på forsøgsbasis har importeret specielle foderblandinger, hvoraf enkelte har vist sig endog særdeles velegnede, især som foder til ørredyngel.

Når man fra dambrugserhvervets side har anset det for påkrævet at få foder til fisk unddraget bestemmelserne i ovennævnte lov, er årsagen den, at udenlandske producenter af nævnte foder af konkurrencehensyn ikke har ønsket at lade dette fremstille her i landet eller forhandle her, medmindre dette kan ske, uden at de er forpligtede til at give oplysninger til køberne om det forhold, hvori de forskellige næringsstoffer indgår i foderet.

På grund af den betydning, som det må antages at anvendelsen af de ovennævnte foderblandinger vil få for det danske dambrug, har man anset det for forsvarligt i nærværende lovforslag ikke at stille krav til importør eller producent om fuldstændige oplysninger til køberen, men for at sikre, at der ikke fremstilles eller forhandles foder, som indeholder skadelige stoffer eller større mængder af stoffer, der må anses for værdiløse som foder, er foreslået gennemført en registreringsordning for sådant foder, således at der i forbindelse med registreringen skal gives oplysninger til fiskeriministeriet om foderets sammensætning og således, at der kan kræves oplysninger om det forhold, hvori enkelte stoffer indgår i blandingerne, når dette må anses for påkrævet f. eks. for at bedømme eventuel sundhedsfare for personer, der konsumerer fisk, som er fodret med den pågældende blanding.

For at undgå, at der ved eventuel reklame tillægges foderet egenskaber, som dette ikke har, foreslås bestemmelserne i § 18 i lov nr. 150 af 11. maj 1954 om kvalitetskontrol med fisk og fiskevarer gjort anvendelige også for foderblandinger til fisk. De nævnte bestemmelser, der indeholder forbud mod at vildlede køberen med hensyn til varens art, kvalitet m. v., finder efter den nugældende lov kun anvendelse på salg af fisk og fiskevarer til menneskeføde.

Selv om det som ovenfor nævnt ikke findes påkrævet at pålægge importør eller producenten af fiskefoderet pligt til at oplyse køberen om foderets nøjagtige sammensætning, herunder om det forhold, hvori de forskellige ingredienser indgår, må det dog anses for rimeligt, at det kan pålægges dem at give de for fodringen i dambrugene nødvendige oplysninger om de vigtigste bestanddele i foderet. Da man imidlertid endnu ikke har tilstrækkelige erfaringer med hensyn til, hvilke oplysninger det må anses for påkrævet at pålægge importøren eller producenten at give, lige så lidt som hvilke kontrolforanstaltninger det vil være nødvendigt at gennemføre, foreslås det, at fiskeriministeren efter forhandling med dambrugets organisationer skal kunne fastsætte nærmere regler herom.

Forslagets bestemmelser om fremstilling af fiskemel m. v. er uændrede i forhold til § 39 i den nugældende lov om kvalitetskontrol med fisk og fiskevarer."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), Kristen Østergaard (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Aage Fogh (RV), Holger Vivike (SF) og H. Mose Hansen (U)