Luk

Luk
Luk

Luk

L 55 Lov om udskydelse af revision af lov om embedslægevæsenets ordning.

Af: Indenrigsminister Lars P. Jensen (S)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 334 af 24-11-1961
Ved § 2 i lov nr. 294 af 14. november 1956 (årbog 1956-57, side 189) bestemtes det, at lov nr. 87 af 21. april 1914 om embedslægevæsenets ordning skulle optages til revision i folketingsåret 1961-62.

Ved nærværende lov udskydes revisionsfristen til folketingsåret 1966-67.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne til lovforslaget: „Ved § 144 i lov af 7. juni 1958 om normering og klassificering af statstjenestemandsstillinger blev der tilvejebragt hjemmel for, at indenrigsministeren kunne ansætte embedslæger i 27. og 24. lønningsklasse. Ifølge lovens § 143 er embedslæger i almindelighed placeret i 15. og 18. lønningsklasse. Bestemmelsen i § 144 blev indsat navnlig på grundlag af oplysninger tilvejebragt af embedslægeforeningen, hvorved det godtgjordes, at den forudsætning, som aflønningen af embedslægerne havde bygget på lige siden loven af 21. april 1914 om embedslægevæsenets ordning, og som gik ud på, at embedslægerne skulle opnå deres indtægter dels gennem deres løn som tjenestemænd, dels gennem indtægter ved almindelig lægepraksis, ikke længere holdt stik. Oplysningerne gik nærmere ud på, at et ikke ubetydeligt antal embedslæger overhovedet ikke havde indtægter ved praksis, og at et endnu større antal kun havde ubetydelige indtægter herved. Grunden hertil måtte først og fremmest søges i, at embedslægernes arbejde som embedslæger på grund af udviklingen siden 1914 var steget så betydeligt, at dette arbejde ikke kunne udføres på en tilfredsstillende måde, såfremt embedslægerne fremdeles skulle være henvist til at tilvejebringe en væsentlig del af deres indtægter ved almindelig lægepraksis.

Den hjemmel, der ved § 144 i loven om normering og klassificering af statstjenestemandsstillinger således er tilvejebragt for, at en opnormering af embedslægestillinger kan finde sted, forudsætter, at den pågældende embedslæge i den væsentligste del af sin arbejdstid er optaget af arbejdet som embedslæge. Det er sundhedsstyrelsens og indenrigsministeriets hensigt blandt andet på grundlag af den førnævnte ændring af embedslægernes arbejdsmuligheder at tage spørgsmålet om, hvorvidt embedslægevæsenet her i landet i øvrigt bør omorganiseres, op til en nærmere undersøgelse, og om der eventuelt i forbindelse hermed tillige bør tilvejebringes ændrede regler vedrørende udfærdigelse af sundhedsvedtægter og om sundhedskommissionernes organisation. Da det må antages, at sådanne undersøgelser ikke vil kunne tilendebringes i løbet af kortere tid, og at der eventuelt må nedsættes et udvalg herom, foreslås det, at revisionen af embedslægeloven på ny udskydes i 5 år."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Andreas Hansen (S), Ellen Poulsen (V), Marie Antoinette von Lowzow (KF), Else-Merete Ross (RV) og Arne Bertelsen (U)