Luk

Luk
Luk

Luk

L 80 Lov om ændring i lov for Færøerne om folkepension.

Af:
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 352 af 06-12-1961
De gældende færøske regler om folkepension findes i lov nr. 208 af 11. juni 1959 for Færøerne om folkepension som ændret ved lov nr. 90 af 30. marts 1961 (årbog 1960-61, side 270). Loven af 1959 bygger i alt væsentligt på de grundprincipper, som ved lovens gennemførelse var gældende i den øvrige del af riget.

Ændringsloven af 1961 indeholder ændringer på områder, hvor det var særligt presserende at bringe overensstemmelse mellem den færøske og den øvrige danske folkepensionslovgivning.

Ved nævnte lov gennemførtes:

1) en dispensationsordning, hvorved der skabtes mulighed for at tillægge personer folkepension fra det 60. år, når svigtende helbred eller andre særlige omstændigheder taler derfor,

2) en nedsættelse af aldersgrænsen for kvinder, der er gift med en folkepensionist eller en invalidepensionist,

3) en tilvejebringelse af et særligt rådighedsbeløb med henblik på etablering af alderdomshjem,

4) en ændret ventetillægsordning og

5) mulighed for udbetaling af folkepension til en folkepensionist, der efter at have fået tilkendt folkepension på Færøerne, tager ophold i udlandet.

Derimod fandt der ved den nævnte lov, der trådte i kraft den 1. april 1961, ikke forhøjelser sted af pensionens grundbeløb m. v., svarende til de i den øvrige del af riget gennemførte, idet man på Færøerne ved lovens vedtagelse endnu befandt sig i en overgangsperiode, i hvilken pensionerne etapevis var genstand for forhøjelser. Denne overgangsperiode sluttede med en betydelig stigning i pensionerne pr. 1. april 1961.

Det har hele tiden været en forudsætning, at hele den færøske folkepensionsordning blev ført à jour med henblik på pr. 1. april 1963 at kunne yde de samme beløb i folkepension på Færøerne som i det øvrige rige, hvor pensionen da vil blive ydet med ensartede beløb og ikke som hidtil med satser, varierende efter en særlig inddeling i kommunegrupper.

Den foreliggende lov går ud på i tre etaper, henholdsvis pr. 1. april 1962, 1. oktober 1962 og 1. april 1963, at gennemføre en forhøjelse af folkepensionens grundbeløb med tillæg (ventetillæg og ægteskabstillæg), af de fradragsfrie indtægtsbeløb og af lommepengebeløbet til beboere på alderdomshjem, således at disse satser kommer på linje med de tilsvarende satser i den øvrige del af riget. Dette betyder, at folkepensionens grundbeløb, når forhøjelserne er slået helt igennem, med det nuværende prisniveau vil andrage 5 724 kr. for ægtepar, når begge opfylder betingelserne, og 3 792 kr. for enlige. I øvrigt henledes opmærksomheden på, at de i lovforslaget anførte beløb er baseret på pristallet for januar 1956, og at ydelserne med det nuværende prisniveau vil være noget højere end de i lovens tekst anførte beløb.

Derudover indeholder loven en række andre bestemmelser med det formål at bringe den færøske folkepensionslov i overensstemmelse med folkepensionsordningen i den øvrige del af riget på alle punkter, hvor ikke særlige færøske forhold gør sig gældende.

Disse bestemmelser angår:

1) Lempelse af bestemmelsen om en vis tids ophold i riget for opnåelse af folkepension, således at opholdstiden nedsættes fra de gældende 5 år til 1 år,

2) afskaffelse af værdighedsbetingelserne for opnåelse af folkepension,

3) adgang til børnetillæg for pensionister, der har bidragspligt over for børn,

4) lempelse i fradragsreglerne for så vidt angår indtægt ved siden af folkepensionen, der overstiger 220 pct. af det fradragsfri beløb og

5) ændrede regler for så vidt angår pensionister med egen indtægt, der er optaget på alderdomshjem.

Loven trådte i kraft den 1. april 1962, dog således at stigningen i folkepensionens grundbeløb m. v. som nævnt gennemføres i 3 etaper, nemlig pr. 1. april 1962, pr. 1. oktober 1962 og 1. april 1963.

Lovens § 2 indeholder bestemmelser om satserne i overgangsperioden fra 1. april 1962 til 1. april 1963.

Loven skønnes, når satserne er ført helt à jour, at ville medføre merudgifter, der omtrentlig vil andrage 1,5 mill. kr.

Da underholdshjælp efter den færøske forsorgslov ydes med indtil 85 pct. af folkepensionens grundbeløb, vil loven derudover medføre en merudgift til offentlig hjælp på ca. 100 000 kr.

Udgiften vil fordele sig med ca. 700 000 kr. på det færøske hjemmestyre og med ca. 900 000 kr. på statskassen.

Lovforslaget blev den 18. september tiltrådt af det færøske lagting.

I folketinget var vedtagelsen enstemmig, idet 6 medlemmer (Uafh.) af principielle grunde afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Johan Nielsen (S), Johan Poulsen (V), Hanne Budtz (KF), Chr. Madsen (SF), Grethe Philip (RV) og Iver Poulsen (U)