Luk

Luk
Luk

Luk

L 99 Lov om garantier eller lån til bygning af mindre fragtskibe.

Af: Minister for handel, industri og søfart Hilmar Baunsgaard (RV)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 331 af 24-11-1961
I loven er samlet de hidtil i lov nr. 144 af 4. april 1960 om lån og garantier til visse erhvervsvirksomheder indeholdte regler om støtte til bygning eller ombygning af mindre fragtskibe. Samtidig med udskillelsen af disse regler til en særlig lov blev det beløb på 2 mill. kr. årligt, der ved den nævnte lov var stillet til rådighed for bygning eller ombygning af mindre fragtskibe, forhøjet til 8 mill. kr. årligt, idet den hidtidige beløbsramme havde vist sig ganske utilstrækkelig. Der blev i øvrigt ikke foretaget væsentlige ændringer i de hidtil anvendte principper for statsstøtten.

I den nye lov lægges dog hovedvægten på statsgarantier, når det drejer sig om nybygninger, og dette står i forbindelse med, at man forudsætter et samarbejde med Danmarks Skibskreditfond, således at fonden yder lån på op til 80 pct. af byggeudgifterne, mod at staten garanterer for den del af lånet, som fonden ikke ifølge sine vedtægter vil kunne give som ugaranteret lån. Adgangen til at yde direkte statslån er i øvrigt opretholdt i særlige tilfælde, og der tænkes herved navnlig på bistand til motorudskiftninger og mindre ombygninger.

I det af ministeren fremsatte lovforslag var beløbsrammen foreslået ansat til 10 mill. kr. årligt, men den ændredes ved lovforslagets 3. behandling til 8 mill. kr. årligt efter forslag i folketingsudvalgets tillægsbetænkning af hele udvalget med undtagelse af venstres medlemmer. Ændringsforslaget, der var tiltrådt af ministeren, vedtoges med 131 stemmer mod 9, mens 6 medlemmer afholdt sig fra at stemme.

Lovforslaget mødte ved 1. behandling tilslutning fra ordførerne for regeringspartierne og socialistisk folkeparti. Foged (V) udtalte, at han kunne tiltræde lovforslagets bestemmelse vedrørende garantier, men var betænkelig ved hjemmelen til lån. Fanger (KF) og Rimstad (Uafh.) kunne ikke tiltræde lovforslaget og henviste til deres bemærkninger under behandlingen af forslag til lov om ændringer i lov om lån og garantier til visse erhvervsvirksomheder (se ovenfor).

Lovforslaget henvistes til et udvalg sammen med forslag til lov om ændringer i lov om lån og garantier til visse erhvervsvirksomheder, og i udvalgets betænkning stillede venstres medlemmer af udvalget forslag om, at lovforslagets bestemmelser om lån udgik. Ved 2. behandling forkastedes dette ændringsforslag med 75 stemmer mod 48, mens 6 medlemmer undlod at stemme. Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget — efter at det ovenfor omtalte ændringsforslag vedrørende beløbsrammen var vedtaget — med 115 stemmer mod 30, idet 1 grønlandsk medlem undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Hans Rasmussen (S), Henning Rasmussen (S), Conrad Kofoed (V), J. E. Foged (V), Svend Aage Fanger (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Holger Vivike (SF) og I. A. Rimstad (U)