Luk

Luk
Luk

Luk

B 2 Folketingsbeslutning vedrørende det af den internationale arbejdskonference i Genève i året 1962 vedtagne forslag til ændring i Den internationale Arbejdsorganisations statut.

Af: Arbejds- og socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1962-63
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Ved folketingsbeslutningen giver folketinget samtykke til Danmarks ratifikation af ovennævnte forslag til ændring i Den internationale Arbejdsorganisations statut.

På den 46. internationale arbejdskonference i Genève i juni 1962 vedtoges et dokument angående ændring i Den internationale Arbejdsorganisations statut.

Dokumentet tager sigte på at ændre størrelsen af Det internationale Arbejdsbureaus styrelsesråd således, at antallet af medlemmer i dette råd bringes i overensstemmelse med den stærke forøgelse af Den internationale Arbejdsorganisations medlemstal, der har været konstateret i de seneste år. Herved bliver der samtidig mulighed for på bedre måde at tilgodese de områder, hvorfra de nye medlemslande kommer, først og fremmest det afrikanske kontinent.

Ved det vedtagne dokument fastsættes medlemstallet i styrelsesrådet til 48 i stedet for de hidtidige 40. Medlemstallet fordeles med 24 regeringsrepræsentanter, 12 arbejdsgiverrepræsentanter og 12 arbejderrepræsentanter. Blandt de 24 regeringsrepræsentanter er de 10 permanent besat af stater, som er af størst industriel betydning, medens de øvrige 14 vælges af regeringsrepræsentanterne til den internationale arbejdskonference. Arbejdsgiver- og arbejderrepræsentanterne i styrelsesrådet vælges af henholdsvis arbejdsgiver- og arbejderrepræsentanterne til arbejdskonferencen.

Blandt de skandinaviske lande har der udviklet sig den praksis, at et af landene på skift har sæde som medlem i styrelsesrådet, mens et andet er stedfortrædende medlem. Således er for perioden 1960-63 Danmark medlem af rådet og Finland stedfortrædende medlem.

En anden hensigt med vedtagelsen af dokumentet er at bringe arbejdsorganisationens statut i overensstemmelse med den stedfundne udvikling. Det foreslås således at ophæve en passus i statuttens artikel 4, ifølge hvilken „2 arbejdsgiverrepræsentanter og 2 arbejderrepræsentanter skal tilhøre ikke- europæiske stater". Denne bestemmelse, som har stået i statutten siden arbejdsorganisationens oprettelse i 1919, har allerede for længst mistet enhver selvstændig betydning, idet medlemsskabet nu er globalt og ikke blot hovedsagelig europæisk præget. Ydermere vil den påtænkte udvidelse af styrelsesrådets medlemstal gøre denne bestemmelse endnu mere uønsket at opretholde.

Da der ifølge arbejdsorganisationens statut kræves ratifikation eller vedtagelse fra 2/3 af organisationens medlemsstater, heraf af mindst 5 af de permanente medlemmer i styrelsesrådet, og da der skulle finde nyvalg sted til styrelsesrådet i sommeren 1963, fandt regeringen det ønskeligt, at Danmark tiltrådte nyordningen.

Forslaget til folketingsbeslutning gav ikke anledning til nogen forhandling i folketinget. Det vedtoges uændret og enstemmigt uden foregående udvalgsbehandling.