Luk

Luk
Luk

Luk

L 103 Lov om ændring i lov om pas til danske statsborgere m. v.

Af: Justitsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 392 af 19-12-1962
Ved § 1, stk. 3, i lov nr. 223 af 7. juni 1952 om pas til danske statsborgere m. v. blev pasgebyret fastsat til 10 kr., dog således, at gebyret kan bortfalde, hvis det drejer sig om en uformuende person, der af erhvervsmæssige eller andre særlige grunde nødvendigvis må være i besiddelse af et pas.

Ved nærværende lov forhøjes pasgebyret — med bevarelse af den nævnte undtagelsesbestemmelse — til 20 kr., men med adgang for justitsministeren til at nedsætte gebyret for pas, der udstedes for en kortere tid end den sædvanlige. Samtidig er det hensigten at forlænge passenes løbetid fra 5 til 10 år bortset fra unge personer, som til gengæld ikke skal betale mere for passet end hidtil.

Herom anføres i bemærkningerne til lovforslaget:

„Baggrunden for forslaget er den stigning, der i de senere år er sket i statskassens udgifter vedrørende pasordningens administration.

Forslaget må i øvrigt ses i sammenhæng med, at justitsministeriet har besluttet at ændre den gældende ordning, hvorefter pas i almindelighed udstedes for 5 år; pas vil efter denne ændring som regel blive udstedt for 10 år. Ændringen vil indebære væsentlige fordele for befolkningen, og den vil samtidig på længere sigt medføre en formindskelse af statskassens udgifter vedrørende udstedelse af pas. For så vidt angår unge, må det dog fortsat anses for rettest, at passene udstedes for 5 år; dette er baggrunden for den foreslåede bestemmelse, hvorefter justitsministeren kan fastsætte et lavere gebyr for pas, der udstedes for kortere tid end sædvanligt."

Lovforslaget henvistes efter 1. behandling til et udvalg, hvis arbejde med sagen kun resulterede i et enkelt ændringsforslag, hvorved ikrafttrædelsestidspunktet fastsattes.

I udvalgets enstemmige betænkning oplyses, at man under samråd med justitsministeren bl. a. har „drøftet den i bemærkningerne til lovforslaget indeholdte udtalelse om, at det, for så vidt angår unge, fortsat må anses for rettest, at passene udstedes for 5 år. Udvalget har over for justitsministeren udtalt, at udtrykket unge i denne forbindelse må forstås som personer under 18 år. Justitsministeren har erklæret sig enig i denne opfattelse."

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Hans Larsen (Bjerre) (S), Vagn Bro (V), Hagen Hagensen (KF), Erik A. Jensen (SF), Aage Fogh (RV) og Birthe Wetlesen (U)