Luk

Luk
Luk

Luk

L 115 Lov om ændring i lov om friskoler, om hjemmeundervisning samt om efterlønskassen for friskoler og efterskoler.

Af: Undervisningsminister K. Helveg Petersen ()
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 76 af 13-03-1963
Loven ændrer friskolelovens regler om pensionsordningen således, at de mere detaljerede regler om pensionsforholdene udgår af loven. Loven angiver derfor nu alene rammerne for pensionsordningen, mens de nærmere regler herom henvises til den for efterlønskassen gældende vedtægt.

I forbindelse hermed forhøjes den hidtidige højeste grænse for pensionsberegningen fra overlærerløn til skoleinspektørløn. Denne ændring hænger sammen med den i 1960 indførte bestemmelse om, at der til ledere af større friskoler efter undervisningsministerens nærmere bestemmelse kan ydes tilskud i forhold til den lønning, som den pågældende efter sin tjenestealder ville oppebære som skoleinspektør i lærerlønningslovens 6. lønningsklasse.

Endvidere giver loven undervisningsministeren bemyndigelse til at godkende, at der i tilknytning til friskoler som en forsøgsordning oprettes særlige klasser for børn under den undervisningspligtige alder.

Til disse klasser ydes der lærerlønstilskud efter de sædvanlige regler, men børnene i disse klasser skal ikke medregnes i friskolernes elevtal, heller ikke med hensyn til elevtilskud.

Da der er tale om en forsøgsordning, vil oprettelse af sådanne klasser kun blive godkendt ved et begrænset antal skoler og alene under forudsætning af, at undervisningsplanen kan godkendes af ministeriet.

Endelig er i selve friskoleloven optaget hjemmel for ydelse af tilskud efter friskoleloven til 8., 9. og eventuelt 10. klasser, hvilken hjemmel hidtil har været optaget i lov om statstilskud til private realskoler, ligesom det er anset for naturligt at optage bestemmelsen om tilskud til en realafdeling, der er under opbygning ved en friskole, i selve friskoleloven og ikke, som tilfældet hidtil har været, at have bestemmelsen stående som en tekstanmærkning til finansloven.

Lovforslaget blev i folketinget velvilligt modtaget af alle partiers ordførere.

Bækgaard (Uafh.) måtte dog tage afstand fra bestemmelsen om mulighed for oprettelse af særlige klasser for børn under den undervisningspligtige alder og kunne derfor ikke anbefale at stemme for lovforslaget.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 130 stemmer; 5 medlemmer (Uafh.) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Astrid Skjoldbo (S), P. Skov Thulesen (V), Ellen Strange Petersen (KF), Morten Lange (SF), Else-Merete Ross (RV) og Ejnar Bækgaard (U)