Luk

Luk
Luk

Luk

L 35 Lov om en kornordning for høståret 1963-64.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 98 af 20-03-1963
Ved loven, der ligesom de samtidigt vedtagne love om en rapsordning (se nærmest efterfølgende sag) og om en videreførelse af afsætningsloven og dens støtteforanstaltninger (se nærmest foregående sag) gennemførtes som et led i den såkaldte helhedsløsning (se herom nedenfor under nr. 65), videreførtes i alt væsentligt bestemmelserne i den for høståret 1962-63 gældende kornlov.

Basispriserne for brødkorn er således fastsat uændret til 47 kr. for rug og 49 kr. for hvede, ligesom foderkorns priserne er fastsat til de samme beløb som året forud, f. eks. 43 kr. for havre og 46 kr. for byg, men ordningen om en forhøjelse af basispriserne for foderkorn med 50 øre pr. måned i 8 måneder er bortfaldet.

Tilskuddet fra statskassen til kornpuljen er forhøjet med 10 mill. kr. til i alt 30 mill. kr. og er nu i modsætning til tidligere uafhængigt af, om den nye kornordning kan medføre besparelser i forhold til den hidtil gældende.

Endvidere er der indsat en ny bestemmelse om, at der ikke ydes godtgørelse på de beholdninger, der pr. 1. august 1963 måtte henligge af foderkorn, selv om foderkornspriserne på dette tidspunkt vil falde med 4 kr. på grund af de hidtil gældende tillæg på 50 øre pr. md. i 8 måneder. Begrundelsen er ifølge de lovforslaget ledsagende bemærkninger, at de handlende vil have mulighed for at disponere, så de undgår tab, når de flere måneder i forvejen er klar over forholdet.

Endelig blev der under behandlingen i folketinget foretaget en forhøjelse af basisprisen for skummetmælkspulver fra 137 kr. til 145 kr. pr. 100 kg. Motiveringen for denne forhøjelse var, at det hidtil gældende afgiftssystem ikke med sikkerhed kunne bringe importprisen op på det i loven fastsatte beløb, og De danske Mejeriforeningers Fællesorganisation havde derfor under henvisning til, at der til stadighed har kunnet handles importeret skummetmælkspulver her i landet til en lavere pris end forudsat, ønsket basisprisen forhøjet.

Lovforslaget fik under behandlingen i folketinget kun støtte fra regeringspartierne, idet såvel venstre som det konservative folkeparti og de uafhængige ønskede højere priser for både brødkorn og foderkorn, hvilket de begrundede med en henvisning til stigende omkostninger, mens socialistisk folkeparti gik imod lovforslaget med den begrundelse, at det i hovedsagen var en støtteordning for det store landbrug, og at det ville medvirke til en mindre hensigtsmæssig udnyttelse af agerjorden og fortsat dyrkelse af mindreværdige jorder.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 89 stemmer (S og RV) mod 11 (SF), mens 75 medlemmer (V, KF og Uafh) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Carl Petersen (S), Jens Chr. Christensen (V), H. C. Toft (KF), Morten Lange (SF), Jacob Kirkegaard (RV) og Ejnar Bækgaard (U)