Luk

Luk
Luk

Luk

L 47 Lov om udførsel af kartofler.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 151 af 24-04-1963
Ved loven, der afløser lov nr. 96 af 31. marts 1938 om udførsel af kartofler, foretages på initiativ af visse erhvervsorganisationer en udbygning af de hidtil gældende regler for udførsel af kartofler.

Ved § 1 fastslås, at kartofler kun må udføres, såfremt de opfylder de af landbrugsministeren nærmere fastsatte krav samt i øvrigt fremtræder som velbehandlede salgsvarer.

I § 2, stk. 1, fastslås lovens anden hovedregel, at udførsel af kartofler kun er tilladt personer eller virksomheder, der efter ansøgning har opnået ministerens autorisation hertil. I § 2, stk. 2, opstilles de betingelser, som berettiger til autorisation. Der kræves herunder kendskab til kartofler og deres behandling, kendskab til eksporthandel samt en vis sikkerhedsstillelse (en femårig bankgaranti på 50.000 kr.).

I § 2, stk. 3, og § 3 er der fastsat regler for, i hvilke tilfælde autorisation kan nægtes eller tilbagekaldes.

I §§ 4 og 5 er indsat følgende nye bestemmelser:

§ 4. I sager vedrørende meddelelse eller nægtelse, henholdsvis tilbagekaldelse, af autorisation skal landbrugsministeren indhente erklæringer fra Landbrugsrådet, Grosserer-Societetets Komité og Provinshandelskammeret, forinden han træffer sin afgørelse.

§ 5. Landbrugsministeren kan efter indstilling fra Landbrugsrådet, De samvirkende danske Landboforeninger og De samvirkende danske Husmandsforeninger lade opkræve en afgift af kartoffelarealer, der underkastes vækstinspektion efter bestemmelser udstedt i medfør af denne lov. Indkomne afgiftsbeløb anvendes efter indstilling fra fornævnte organisationer til forædlings- og fremavlsarbejde med kartofler.

Loven gennemførtes med støtte fra alle partier undtagen det konservative folkeparti, hvis ordfører ved 2. behandling, Juul Madsen, gav følgende motivering for, at hans parti ikke kunne medvirke:

„Vi er af den opfattelse, at de bestemmelser, der foreslås i lovforslaget - det gælder navnlig § 2 - giver sådanne bemyndigelser til landbrugsministeren og indfører sådanne principper for tildeling af autorisation, at vi frygter, det kan bevirke beskæring af nyt initiativ og være medvirkende til, at vi på dette område holder personer ude, som er både egnede og villige til at arbejde med denne vigtige eksportgren. Der arbejdes nu med eksport til mere end 50 lande, og det forekommer mig at være mere afgørende, at man har kendskab til eksportforholdene i disse lande, end at man måske — således som det udtrykkes i lovforslaget — har et indgående kendskab til de enkelte kartoffelsorter m. v.; det sidste kan man jo da ansætte dygtige funktionærer til at varetage."

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 111 stemmer mod 18 (KF ).
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), Knud Raunkjær (V), H. C. Toft (KF), Morten Lange (SF), Jens Peter Jensen (RV) og Ejnar Bækgaard (U)