Luk

Luk
Luk

Luk

L 62 Lov om ændring i byggelov for købstæderne og landet.

Af: Boligminister Carl P. Jensen (S)
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 42 af 15-02-1963
Byggeloven for købstæderne og landet trådte ifølge § 66 i kraft den 1. april 1961. Boligministeren kunne dog i henhold til § 66, stk. 2, inden dette tidspunkt efter indstilling fra en kommunalbestyrelse meddele udsættelse med lovens gennemførelse i kommunen, når dette var nødvendigt af hensyn til tilvejebringelse af en bygningsvedtægt. Udsættelse kunne gives længst til 1. april 1963, og forslag til bygningsvedtægt skulle ifølge lovens § 66, stk. 2, være indsendt til boligministeren senest 1. oktober 1961.

Udsættelse blev meddelt til 772 kommuner. Den 1. oktober 1961 havde kun omtrent 25 pct. af kommunerne indsendt vedtægtsforslag. Endnu pr. 1. december 1962 havde boligministeriet ikke modtaget endelige vedtægtsforslag fra 183 kommuner, heraf 98 købstæder og vedtægtspligtige sognekommuner.

Under henvisning hertil fremsatte Den danske Købstadforening i en henvendelse til boligministeriet anmodning om, at der ved en ændring af byggeloven blev tilvejebragt hjemmel for, at lovens endelige gennemførelse kunne udskydes til 1. april 1964. I henvendelsen anførtes bl. a.:

„Efter de for købstadforeningen foreliggende oplysninger har det for adskillige kommuner været uhyre vanskeligt at tilvejebringe den pågældende bygningsvedtægt så betids, at vedtægten kan være godkendt inden 1. april 1963, til hvilket tidspunkt loven i henhold til den ovenfor omtalte bestemmelse senest skulle gennemføres i kommunerne.

Medvirkende til denne omstændighed har bl. a. været den i kommunerne rådende teknikermangel, ligesom det i foråret stedfundne byrådsvalg efter købstadforeningens opfattelse for mange kommuners vedkommende har sinket byrådets behandling af de omhandlede bygningsvedtægter."

Ved nærværende lov imødekommes købstadforeningens ønske om udskydelse af den nævnte frist fra 1. april 1963 til 1. april 1964.

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra samtlige partier med undtagelse af socialistisk folkeparti, hvis ordfører, Arne Larsen, ved 3. behandling begrundede partiets stilling til sagen således:

„Ved dette lovforslags 1. behandling udtalte jeg, at mit parti i høj grad beklagede, at det skulle være nødvendigt med de foreslåede ændringer. Vi mener ikke, at der generelt bør bevilges udsættelser endnu et år til de kommuner, der endnu ikke har indsendt forslag til byggevedtægter, men at det må kunne ordnes på anden vis, f. eks. ved at den enkelte kommune, der ikke havde fået forholdet bragt i orden, hvis der forelå vægtige grunde, søgte om dispensation for et nærmere fastlagt tidsrum."

Lovforslaget vedtoges uden forudgående udvalgsbehandling med 117 stemmer mod 9 (SF).
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Ejnar Hansen (V), Svend Aage Fanger (KF), Arne Larsen (SF), Jens Peter Jensen (RV) og H. Mose Hansen (U)