Luk

Luk
Luk

Luk

L 127 Lov om statstilskud til et landsdelsorkester for Sjælland.

Af: Minister for kulturelle anliggender Julius Bomholt (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 169 af 27-05-1964
Loven, der i sin form i almindelighed tager sigte på at oprette et landsdelsorkester for Sjælland, tilsigter konkret at omdanne Tivolis Koncertsals Orkester til et landsdelsorkester i lighed med de øvrige landsdelsorkestre.

Loven svarer i princippet ganske til lov nr. 136 af 17. maj 1961 om statstilskud til orkestre uden for hovedstadsområdet (årbog 1960-61, side 382). Statstilskuddet ydes således med halvdelen af orkestrets samlede lønningsudgifter under forudsætning af, at mindst 3/4 af de resterende lønningsudgifter tilskydes fra kommunal side, mens indtil 1/4 kan udredes af orkestrets løbende driftsindtægter.

Et driftsoverskud anvendes i lige dele til at nedbringe statens og de kommunale tilskud.

Da orkestret, som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, fortsat skal have overenskomstmæssig tilknytning til Tivoli, så at Tivoli mod betaling af de samlede lønningsudgifter i sæsonen overtager orkestret i denne periode, vil bestemmelsen indebære en ikke uvæsentlig reduktion af de offentlige tilskud. Disse er i øvrigt i lighed med ordningen for de øvrige landsdelsorkestre begrænset til lønningsudgiften til et orkester på maksimalt 58 musikere.

Af et vejledende budget i bemærkningerne fremgår det, at statens tilskud kan anslås til godt 700.000 kr.

Også betingelserne for statstilskud svarer stort set til de betingelser, der er opstillet for de øvrige landsdelsorkestres vedkommende.

Som en særlig tilskudsbetingelse for dette orkester er det imidlertid fastsat, at orkestret i et vist omfang skal være til rådighed for det kgl. danske musikkonservatorium som professionelt studieorkester i dirigentuddannelsen.

Loven træder i kraft den 1. april 1965.

Som bilag til lovforslaget var optrykt dels udkast til overenskomst mellem Tivoli og orkestret, dels udkast til orkestrets vedtægter.

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle partier.

Den af udvalget afgivne betænkning beskæftiger sig bl. a. med det nævnte vedtægtsudkast. Udvalget lægger vægt på, at der tilvejebringes en mere rimelig balance i repræsentationen for de tilskudsgivende kommuner end nævnt i § 3 i betænkningsudkastet. Ifølge den nævnte bestemmelse består repræsentantskabet bl. a. af en repræsentant for hver af de kommuner i Hovedstadskommunernes Samråd, der yder tilskud til orkestret.

Det fremgår i øvrigt af betænkningen, at ministeren bl. a. ville finde det ønskeligt, at repræsentantskabet udvides med enkelte repræsentanter for købstæder og amter uden for hovedstadsområdet.

Ved tredje behandling vedtoges lovforslaget uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Andreas Hansen (S), Holger Hansen (V), Ove Weikop (KF), Morten Lange (SF), Helge Larsen (RV) og Birthe Wetlesen (U)