Luk

Luk
Luk

Luk

L 3 Lov om ændring af lov om folketingsvalg i Grønland.

Af: Minister for Grønland Mikael Gam (UFG)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 198 af 04-06-1964
Loven foretager en række ændringer i lov om folketingsvalg i Grønland, jfr. lovbekendtgørelse nr. 108 af 21. marts 1959 og lov nr. 121 af 3. maj 1961, hvorved der skabes større overensstemmelse mellem de danske og de grønlandske valgregler, og det muliggøres, at valg i Grønland i videre omfang end hidtil kan afholdes på samme dag som i den øvrige del af riget.

Der er foretaget en ændring i opstillingskredsene efter indstilling fra Grønlands landsråd samt i selve loven indføjet regler om folketingsvalg i Nord- og Østgrønland.

Endvidere indeholder loven en række ændringer i de gældende regler om udarbejdelse af valglister over de til folketinget stemmeberettigede personer. Ved disse ændringer, som er udarbejdet i samarbejde med indenrigsministeriet, er i forenklet form indført tilsvarende regler om valglister, som er gældende i det øvrige rige.

Dernæst har man i loven optaget regler om fremgangsmåden ved afholdelse af folkeafstemninger, idet man ikke tidligere i Grønland har haft generelle regler herom. Folkeafstemningen den 30. maj 1961 om nedsættelse af valgretsalderen blev afholdt i henhold til en særlig lov, jfr. lov nr. 122 af 3. maj 1961, og de nu indsatte regler er udarbejdet på grundlag af de erfaringer, man indhøstede ved nævnte folkeafstemning.

Endelig er i loven indsat regler, som tilsigter at skabe mulighed for en hurtigere godkendelse af de grønlandske mandater. Det fastsættes, at der foretages en på telegrafiske og telefoniske meddelelser baseret foreløbig opgørelse af folketingsvalget i Grønland, så at der på dette grundlag i almindelighed af lands- høvdingen udfærdiges valgbreve. Mandaternes eventuelle godkendelse på det foreløbige grundlag beror på folketingets afgørelse, jfr. folketingsbeslutning om ændringer i folketingets forretningsorden, side 508. Disse bestemmelser indsattes under behandlingen i folketinget.

Loven trådte i kraft den 1. juli 1964.

Ved fremsættelsen af lovforslaget, der var tiltrådt af det grønlandske landsråd, nævnte ministeren ønskeligheden af, at det udvalg, der nedsattes til behandling af lovforslaget, ville overveje spørgsmålet om en hurtigere godkendelse af de grønlandske mandater på basis af en foreløbig opgørelse af valget, idet der tidligere har kunnet gå og også fremtidig vil kunne gå flere måneder, før det endeligt opgjorte valgmateriale foreligger for folketinget.

Lovforslaget tiltrådtes ved 1. behandling af alle partier samt af det grønlandske medlem Rosing. Det henvistes til et udvalg, i hvis betænkning der af ministeren med udvalgets tilslutning stilledes forskellige ændringsforslag, hvoraf de fleste angik den foran nævnte foreløbige opgørelse af salget. Notater herom fra folketingssekretariatet og justitsministeriets lovkontor var optrykt som bilag til betænkningen.

De stillede ændringsforslag vedtoges ved 2. behandling, og efter fornyet udvalgsbehandling, der kun gav anledning til et redaktionelt
ændringsforslag, vedtoges dette og lovforslaget enstemmigt ved 3. behandling.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Harald Nielsen (V), Poul Sørensen (KF), Holger Vivike (SF), Jacob Kirkegaard (RV) og Birthe Wetlesen (U)