Luk

Luk
Luk

Luk

L 37 Lov om tillæg til lov om indenlandsk skillemønt.

Af: Finansminister Poul Hansen (Kalundborg) (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 138 af 20-03-1964
Ved loven bemyndiges finansministeren til at lade udmønte skillemønter af kobbernikkel lydende på 25 øre. Mønterne, der præges i glat ring og med hul, skal have følgende størrelse og vægt:

diameter ....................... 23,0 mm.
huldiameter .................. 4,6 mm.
vægt pr. stk .................. 4,3 g.

Som begrundelse for lovforslaget anførtes i de bemærkninger, der ledsagede det ved fremsættelsen, bl. a.:

„Efter at den kgl. mønt havde påbegyndt udsendelsen af de nye 1-kronestykker i kobbernikkel, har der fra forskellig side været
fremført kritik af forvekslingsmuligheden mellem disse mønter og de cirkulerende 25-øremønter, der er fremstillet af tilsvarende metallegering, jfr. lov nr. 201 af 7. maj 1948 om tillæg til lov nr. 28 af 15. februar 1924 om indenlandsk skillemønt.

Finansministeriet og den kgl. mønt har hidtil indtaget en afventende holdning over for den fremførte kritik for at afvente, om der var tale om et overgangsfænomen, der ville fortage sig, efterhånden som de nye 1-kronestvkker var kommet i cirkulation i større mængder og i det væsentligste havde afløst de gamle mønter.

Endvidere har den kgl. mønts sædvanlige produktion af skillemønter til vedligeholdelse af den fornødne møntcirkulation og produktion af nye mønter i henhold til den ved 1960-loven gennemførte møntreform beslaglagt den eksisterende maskin- og lokalekapacitet i et sådant omfang, at det har været praktisk umuligt at imødekomme kritikken ved en ændret møntfremstilling.

Da det imidlertid har vist sig, at kritikken af forvekslingsmuligheden mellem 1-kronemønten og 25-øremønten ikke er ophørt, har finansministeriet overvejet, hvilke foranstaltninger der kan træffes for bedre at adskille de to mønter fra hinanden, og man har fundet, at dette bedst kan opnås ved at ændre prægningen af 25-øremønterne, således at disse på ny præges med hul.

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Alfred Gerholm (S), Jens Peter Dalsgaard (V), N. Gottschalck-Hansen (KF), J. Skræppenborg-Nielsen (SF), Aage Fogh (RV) og Axel Grøndahl (U)