Luk

Luk
Luk

Luk

L 68 Lov om ændring i lov om forsikring mod følger af ulykkestilfælde.

(Om ændret pristalsregulering).

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 403 af 18-12-1963
Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget samtidig med de i det følgende omtalte sager: forslag til lov om ændring i lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m. fl. (Om ændret pristalsregulering), forslag til lov om ændring i lov om forsørgelse af militære invalider og sådannes efterladte i de sønderjyske landsdele. (Om ændret pristalsregulering), forslag til lov om ændring i lov om midlertidigt tillæg til visse ydelser i henhold til ulykkesforsikringsloven, loven om invaliderente m. v. til tilskadekomne militære værnepligtige samt loven om invalideforsørgelse. (Om 'pristalsregulering) samt det af arbejdsministeren fremsatte forslag til lov om ændring i lov om arbejdsanvisning og arbejdsløshedsforsikring m. v. (Om ændret pristalsregulering).

Loven er en følge af lov nr. 83 af 16. marts 1963 om beregning af et reguleringspristal (årbog 1962-63, side 54), der har januar 1963 = 100, og som skal anvendes ved pristalsreguleringer, hvor sådanne er fastsat ved lov.

Den nye pristalsregulering gennemføres ved en ændring af ulykkesforsikringslovens § 44 A. Som udgangspunkt for beregningen anvendes 98 i reguleringspristallet for oktober i stedet for 100. Årsagen hertil er, at man med 98 som udgangspunkt tilgodeser den brøkdel af en reguleringsportion, som henstod udækket ved overgangen til det nye reguleringspristal i januar 1963, samtidig med at man bevarer kontinuiteten i reguleringen såvel af lovens kronebeløb som af de løbende ydelser. En ajourføring af beløbene efter januar-reguleringspristallet ville derimod ikke være hensigtsmæssig. Et sådant system ville nødvendiggøre en ændring af reguleringsbestemmelserne for de løbende ydelser, og da disse bestemmelser for ulykkesforsikringslovens og militærerstatningslovens vedkommende er udarbejdet på basis af de i 1948 og 1959 i lovene fastsatte erstatningsniveauer, ville man — såfremt man valgte dette system — belaste administrationen med omregning af samtlige løbende ydelser.

Samtidig gennemføres — ved en ændring af lovens § 75 — en fælles indtægtsgrænse for hele landet for statstilskud til nedsættelse af præmier. Denne ændring er fundet rimelig under hensyn til, at zonegrænserne er ophævet inden for den øvrige sociale lovgivning.

Lovforslaget, der som nævnt var en naturlig følge af loven om beregning af et reguleringspristal, fik under behandlingen i folketinget tilslutning fra alle sider og gav ikke anledning til debat.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
P. Ditlevsen (S), Jacob Sørensen (V), Jørgen Jensen (KF), Chr. Madsen (SF), Jens Peter Jensen (RV) og Iver Poulsen (U)