Luk

Luk
Luk

Luk

L 9 Lov om fortsat drift af det skandinaviske undervisningshospital i Korea m. v.

Af: Udenrigsminister Per Hækkerup (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 408 af 18-12-1963
Loven har følgende indhold:

Såfremt der mellem den danske, norske og svenske regering, den koreanske regering og De Forenede Nationer afsluttes en overenskomst om en 5-årig forlængelse af driftsperioden for det skandinaviske undervisningshospital i Korea samt om i tilknytning til hospitalet at medvirke ved opbygningen af sundhedsvæsenet i en koreansk provins, er udenrigsministeren bemyndiget til i tiden fra den 1. oktober 1963 til den 30. september 1968 at anvende indtil 15,2 mill. kr. til finansiering heraf.

Denne bevilling begrundedes i bemærkningerne til det af udenrigsministeren fremsatte lovforslag således:

„Efter at de skandinaviske lande hver for sig havde bidraget til den af FN nedsatte genopbygningsorganisation for Korea (UNKRA) — Danmark i form af en forlængelse af hospitalsskibet „Jutlandia"s tjeneste — henstillede UNKRA, at de skandinaviske lande etablerede et undervisningshospital i Korea.

Ved folketingsbeslutning af 1. juni 1954 [årbog 1953-54, side 598] godkendtes det, at Danmark ydede sin medvirken ved oprettelsen og driften af et sådant hospital, at der til Danmarks andel i etableringsudgifterne blev søgt et beløb på 4,6 mill. kr., og at bidragene til driftsudgifterne i en 5-årig periode blev søgt på de årlige bevillingslove; det forudsattes, at de årlige danske bidrag til driften ville andrage 3,5 mill. kr. Perioden blev ved senere aftale mellem de implicerede parter fastsat til at løbe fra 1. oktober 1958 til 1. oktober 1963. Den årlige danske bevilling til driften blev fra finansåret 1962-63 på grund af lønforhøjelser sat op til 3,85 mill. kr. Indtil dato er der i Danmark i alt blevet bevilget 22,5 mill. kr. til undervisningshospitalet, af hvilket beløb i alt 20,9 mill. kr. er udbetalt pr. 1. november 1963.

Det skandinaviske hospitalsstyre indstillede i slutningen af 1961, at driftsperioden blev forlænget med 5 år fra den 1. oktober 1963. Der blev herefter indledt drøftelser med de koreanske myndigheder med henblik på at fastlægge de nærmere vilkår for en forlænget
driftsperiode under den forudsætning, at der blev gennemført en aftrapning af de skandinaviske bidrag til driften, idet der burde tilstræbes en gradvis overgang heraf til Korea.

Fra koreansk side blev der under drøftelserne om forlængelse af driftsperioden stillet forslag om en udvidelse af den skandinaviske indsats i form af bistand til et under Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udarbejdet projekt om opbygning af sundhedsvæsenet i en provins, der ligger ca. 100 km fra Seoul. Formålet med skandinavisk deltagelse i dette bistandsprojekt er at øge mulighederne for en effektiv udnyttelse af det koreanske medicinske personale, der uddannes ved undervisningshospitalet. Projektet er baseret på et samarbejde mellem den koreanske regering, det skandinaviske undervisningshospital, WHO, FNs børnehjælpsfond (UNICEF) og den amerlkanske hjælpeorganisation US AID. Det skandinaviske bidrag skulle bestå i personel, medicin og udstyr til et eller flere provins- sygehuse. De koreanske myndigheder samt WHO og UNICEF har taget skridt til at sikre den for planens gennemførelse nødvendige bevilling, og USAID ventes ligeledes at ville deltage som forudsat. Det danske bidrag til projektet anslås i det første år at ville andrage 350.000 kr. Da hospitalsstyrelsen ved en reduktion af antallet af udsendt personale har opnået en besparelse i driftsudgifterne på et tilsvarende beløb, vil dansk deltagelse i det foreslåede supplerende projekt ikke medføre nogen bevillingsmæssig forøgelse i forhold til finansårene 1962-63 og 1963-64.

Den forudsatte aftrapning af de skandinaviske bidrag til de to projekter tænkes at ske på en sådan måde, at de danske bidrag, der vil blive søgt bevilget på de årlige finanslove, bliver følgende:

1963-64 ...... 3.850.000 kr.
1964-65 ...... 3.850.000 kr.
1965-66 ...... 3.500.000 kr.
1966-67 ...... 2.500.000 kr.
1967-68 ...... 1.500.000 kr.
15.200.000 kr.

Efter at sagen har været drøftet mellem de nordiske indenrigsministre og behandlet i Det skandinaviske Hospitalsstyre, har den norske og den svenske regering godkendt et rammebeløb på ca. 6,5 mill. $ for de skandinaviske bidrag til undervisningshospitalet og provinsprojektet i 5-års perioden 1. oktober 1963-30. september 1968. Den danske andel heraf, ca. 2,17 mill. $ eller ca. 15,2 mill. kr., er identisk med ovenstående totalbeløb for de danske bidrag, der udgør 1/3 af det samlede skandinaviske bidrag. Den norske og den svenske regering er endvidere enige med den danske regering i, at de skandinaviske bidrag gradvis skal reduceres med henblik på, at de helt skal ophøre ved 5-års periodens udløb, når projektet overdrages til Korea.

Den danske ambassade i Korea er herefter i august d. å. blevet instrueret om at meddele den koreanske regering, at den danske regering, under forbehold af folketingets tilslutning, i princippet er rede til sammen med den norske og svenske regering at deltage i driften af undervisningshospitalet samt i visse hertil knyttede aktiviteter i en koreansk provins i en periode, som ikke må overstige 5 år fra den 1. oktober 1963 at regne.

De skandinaviske lande har med undervisningshospitalet i Korea ydet en indsats inden for det koreanske sundhedsvæsen, som er blevet højt værdsat fra koreansk side. Arbejdet har dog endnu ikke været i gang tilstrækkeligt længe til, at det kan videreføres af koreanere uden hjælp udefra. Den foreslåede supplerende skandinaviske bistand til opbygningen af sundhedsvæsenet i et provinsdistrikt vil være en konsekvent og ønskelig udvidelse af det arbejde, som hidtil er lagt i undervisningshospitalet i hovedstaden Seoul. Såfremt den skandinaviske bistand skulle ophøre nu med udgangen af den første 5-års periode, måtte det forudses, at den hidtidige indsats, der for Danmarks vedkommende beløber sig til ca. 21 mill. kr., ikke ville få den varige betydning, som kan opnås ved en forlængelse."

Lovforslaget gennemførtes uden udvalgsbehandling. Det vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Nina Andersen (S), Conrad Kofoed (V), Hanne Budtz (KF), O. Mathiasen (SF), Else-Merete Ross (RV) og Birthe Wetlesen (U)